Iz Vlade FBiH poručili: ”Cilj nam je da minimalna penzija bude veća od 400KM”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Penzioneri u FBiH dobit će penziju veću za 11,14KM – odlučeno je na današnjoj hitnoj sjednici Vlade Federacije. Tako će minimalna penzija umjesto dosadašnjih 348 KM od sada biti 359,20 maraka. Povećanje penzije za 3,2% bit će realizirano kada bude isplata za februar, te će se tada uračunati i razlika za januarsku penziju.

”Na osnovu informacija i izvršenih analiza koje su dostavljene od PIO Vladi i ministarstvu utvrđeno je da postoji pozitivno finansijsko stanje u PIO i da se očekuje nastavak tih pozitivnih kretanja. Također, konstatovano je da su obezbijeđena sredstva za povećanje minimalnih penzije i da će to na godišnjem nivou iznositi oko 25 miliona KM,’‘ rekao je Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike.

Predviđa se povećanje i ostalih penzija

Ovo uvećanje penzija je još 10. januara predložio Zavod PIO/MIO. Tada su u izvještaju istakli da postoje ekonomski uslovi za vanredno povećanje minimalne penzije. Vlada je prihvatila takvu procjenu, a danas ističu da je ovo samo početak povećanja penzija jer se ono najavljuje i u narednom periodu.

Cilj je da minimalna penzija pređe 400 KM i to bi tada bilo nešto. Obzirom da je 40% populacije obuhvaćeno minimalnom penzijom,” rekao je na press konferenciji premijer FBiH Fadil Novalić. Dok Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO objašnjava: ”Obračun će biti izvršen i za januarsku i za februarsku penziju bit će iskazana februarska uvećana i razlika za januar. Time je obuhvaćeno 198.000 penzionera. To je pozitivna posljedica novog zakona gdje se popravljaju nepravde između minimalnih i ostalih penzija i stvari se u tom pravcu kreću.”

Iz Federalnog zavoda PIO/MIO najavili su, obzirom na zakonsku odredbu o obaveznom godišnjem usklađivanju penzija, da će u aprilu biti usklađene sve penzije, ne samo minimalne. Tako da se predviđa povećanje i ostalih penzija za više od tri posto.