Iz ženskog ugla – Adaptacija djece u vrtić!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Adaptacija djece u vrtić, tema je ovosedmičnog izdanja emisije „Iz ženskog ugla“ koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak od 21:10 sati, a o temi razgovaramo sa našim gošćama iz JU „Naše dijete“ Tuzla, dipl.pedagog-psiholog Amna Avdić, te učiteljica Sandra Ikinić. Prijatelj emisije je kompanija Lactalis BH sa svojim brednom Dukat i proizvodnom linijom Dukat čokoladno mlijeko.

O adaptaciji djece u vrtić, malo se govori, iako je to tema, koja je sve aktuelnije iz godine u godinu, zbog velikog broja zaposlenih majki, koje se svakodnevno susreću sa izazovima savremenog društva posao i roditeljstvo. Htjeli mi to priznati ili ne, ali upisivanje djeteta u vrtić velika je stvar i promjena, kako za roditelje, tako i za djecu. Priprema za taj nazovimo veliki dan, treba početi mnogo prije zvaničnog početka školske godine, poručuju stručnjaci. Kako olakšati djeci, ali i roditeljima prve dane razdvajanja, koje je vrlo često i prvo veliko razdvajanje majke i djeteta, vrlo slikovito je objasnila naša gošća Amna Avdić, dok nam je učiteljica Sandra Ikinić objasnila kako se djeca prilagođavaju, koje navike u vrtiću stvaraju, te zašto je dobro da dijete boravi u vrtiću, koji su benefiti boravka na jednom ovakvom mjestu.

Najidealnija dob za upis djeteta u vrtiće je između 2 i 3 godine djetetovog života, ali nikakve negativne posljedice na dijete neće ostaviti ni upis mlađe djece u vrtić zbog čega se roditelji i najviše brinu. Predškolske ustanove danas imaju odlične programe, obučen kadar, tako da će zadovoljiti potrebe svakog djeteta svih uzrasnih skupina.

Ukoliko planirate od naredne godine upisati dijete u vrtić ili ste pak na listi čekanja za vrtić, pa svaki čas očekujete poziv iz vrtića da se oslobodilo mjesto i za vaše dijete ili ukoliko vas pak muče dileme šta, kako i gdje sa djetetom, svakako ovo je emisija za vas, pa se nadamo vašem povjerenju ovog četvrtka u programu televizije Slon Extra od 21:10 sati.