Iz ženskog ugla – Amir Avdagić o posljedicama uzimanja dopinga i suplementima na bh. tržištu!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Baviti se sportom, voditi zdrav život i biti uzor mladim generacijama, san je svakog sportiste, ipak ima i mali postotak onih koji su vođeni jedino pobjedom, bez obzira na cijenu, pa vrlo često pribjegavaju korištenju dopinga, kako bi nefer igrom došli do pobjede. Upravo o dopingu i njegovoj štetnosti govorimo u ovosedmičnom izdanju emisije „Iz ženskog ugla“, a naš gost je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Ova Agencija koja je osnovana 2009. godine ima za cilj kontrolu sportista, ali i pomoćnog sportskog osoblja, kao i ljekara. Prije nego je osnovana Agencija, sportisti u BiH bili su dovedeni pred sami zid zabrane izlaska na Svjetska takmičenja, jer su dolazili iz države, koja nije imala Agenciju odnosno ustanovu, koja bi kontrolisala sportiste, tako da je osnivanjem ove Agencije i ta barijera otklonjena.

Agencija godišnje izvrši oko 400 kontrola sportista i sportskih radnika, a prema pokazateljima, BiH ne zaostaje za ostalim državama u Evropi kada je u pitanju broj osoba koje koriste doping. Mnogi pribjegavaju upotrebi dopinga kako bi ostvarili bolji sportski rezultat, ipak treba istaći da takvi proizvodi mogu uzrokovati brojne trajne posljedice na zdravlje sportista i onih koji koriste ove nedozvoljene supstance, kao što je: aritmija srca, neplodnost, problemi s pritiskom.  Prema riječima Avdagića, Agencija se bori i da sačuva zdravlje sportista, ali i da spriječi nefer igru u sportskim krugovima.

Veliki problem u našoj državi je i nedovoljna informisanost, iako Agencija konstantno radi na edukaciji sportista, sportskih radnika, ali i građanstva, ipak mnogi još uvijek nisu dovoljno upućeni koje supstance su zabranjene o čemu ćemo posebno govoriti u emisiji „Iz ženskog ugla“, koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati.  Prijatelj emisije je kompanija Lactalis BH sa svojim brendom Dukat i proizvodnom linijom Dukat Fit.

Nadamo se da ćemo i ove sedmice biti dragi gosti u vašim domovima.