Iz ženskog ugla – Nismo in ako ne konzumiramo Chia sjemenke, a šta je sa namirnica našeg podneblja?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Život je nekada bio mnogo jednostavniji, baš kao i ishrana, o tome, kako smo jeli nekada i šta nam serviraju novi trendovi u ishrani u ovosedmičnom izdanju emisije „Iz ženskog ugla“, koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati razgovaramo sa dr.Almirom Azabagićem, specijalistom nutricionizma i dijetoterapije.

Prijatelj emisije „Iz ženskog ugla“ i ove sedmice je kompanija Lactalis BH sa svojim brendom Dukat i proizvodnom linijom Dukat SenSia.

Domaćice su nekada uz dvije tri namirnice znale napraviti zdrav obrok, koji je okupljao cijelu porodicu, bila je to porodična tradicija, koja nije predstavljala samo zdrav obrok, nego više od toga. Članovi porodice su razgovarali o stvarima, koje su im se desile taj dan, družili se i njegovali tradiciju zajedništva, no sa ubrzanim tempom života mnogo toga se promijenilo. Danas nemamo vremena za zdrav obrok, a kamoli jedni za druge. Kao što je doktor Azabagić istakao, svako od nas bi trebao da vodi evidenciju o svom vremenu i kada sve saberemo na kraju dana, vidjet ćemo da smo tokom dana sigurno mogli izdvojiti sat vremena za zdrav obrok, kuhanje i druženje. Pravilna i zdrava ishrana ili kako se to kod nas često kaže nešto na kašiku, vrlo je bitno za zdravlje cjelokupnog organizma.

Iz dana u dan mediji plasiraju rezultate brojnih studija o tome šta bismo, kad i koliko trebali jesti što dovodi do toga da danas na ishranu gledamo kao na „naučnu fantatsiku“, jer od brojnih informaciju danas smo itekako zbunjeni oko toga šta trebamo jesti, osobito kada je u pitanju ishrana naših najmlađih o čemu će nam doktor reći i riječ dvije, kako bi se ne bismo bespotrebno opterećavali svemu što pročitamo.

U svemu, pa tako i u ishrani, postoje dvije strane medalje. Jedna je ona koja se bazira na tradicionalan stil života, a druga koja nam nameću novi trendovi u svemu, pa i u ishrani. Kako u tome napraviti balans, te možemo li živjeti i bit zdravi bez namirnica kao što su Chia sjemenke, Bademovo mlijeko, Kokosovo mlijeko, egzotično voće i sl., namirnice, koje su se popularizirale u posljednje vrijeme i na naše tržište i nekako nismo in ukoliko to nemamo u ishrani? Ne podcjenjujući naravno, njihova nutritivna svojstva, ali svi ti proizvodi također nisu dostupni za svačiji džep, pa se postavlja pitanje mogu li naše domaće voćke i povrće iz našeg podneblja zadovoljiti nutritivne potrebe organizma, kao te namirnice? To su samo neka od pitanja o kojima smo diskutovali sa dr. Almirom Azabagiće, specijalistom nutricionizma i dijeto terapije. Nadamo se vašem povjerenju i ovog četvrtka!