Iz ženskog ugla – Dr. Esad Brigić o uticaju mliječnih proizvoda na probavu, kao i uvođenju istih u ishranu djeteta!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

O važnosti mliječnih proizvoda za probavu, govorimo u ovosedmičnom izdanju emisije „Iz ženskog ugla“, koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati sa posebnim akcentom na one najmlađe s obzirom da je naš gost uvaženi doc.dr. Esad Brigić, pedijatar i subspecijalista gastroenterohepatologije. Prijatelj emisije i ove sedmice je kompanija Lactalis BH sa svojim brendom Dukat i proizvodnom linijom Dukat Sensia.

Prva hrana sa kojom se susrećemo na ovom svijetu, upravo je mlijeko i to majčino mlijeko, što mnogo govori o važnosti mliječnih proizvoda u ishrani svakog čovjeka. Vrlo je bitno znati da je ishrana djeteta u prvoj godini života temelj za njegov budući razvoj. Što kvalitetnije hranimo dijete u prvim mjesecima života, ono će biti zdravije u kasnijem periodu.

Doktor Brigić je tokom gostovanja u emisiji „Iz ženskog ugla“, naveo sve prednosti majčinog mlijeka, a s druge strane osvrnuo se na prednosti i nedostatke kako adaptiranog, tako i kravljeg mlijeka u prvoj godini djetetovog života. Njegova preporuka je da prilikom uvođenja kravljeg mlijeka kod djece, uzimamo pasterizovano mlijeko prije nego mlijeko iz domaće proizvodnje, jer je pasterizovano mlijeko sterilno mlijeko i na taj način ćemo izbjeći unošenje jajašca parazita, koji mogu biti izuzetno opasno za dijete u prvim mjesecima njegovog života.

Mliječne proizvode bismo trebali po preporuci doktora konzumirati svaki dan, osobito probiotike, koji imaju itekako pozitivan uticaj na našu probavu. No u skladu sa ovom pričom, ne smijemo zapostaviti ni one, koji bi trebali ograničiti unos mliječnih proizvoda, a ukoliko budete sa nama u četvrtak saznat ćete o kojim kategorijama ljudi govorimo i da li ste vi među njima.

Šta podrazumijeva pravilan rad probave, a koji su simptomi koji ukazuju na to da je vrijeme da se obratimo doktoru, jer svi smo mi nekada u životu manje ili više imali problema sa probavom, koja nam je onemogućavala normalno funkcionisanje tokom dana, pa da se to ne bi desilo, a s obzirom da je riječ o problemima o kojim nerado govorimo sa drugima, nadamo se vašem povjerenju i ove sedmice u sklopu emisije „Iz ženskog ugla“, kada ćemo donijeti korisne savjete i odgovore o probavi i probavnim smetnjama, prevenciji i ishrani.