Iz ženskog ugla – Koje vježbe najbolje pomažu u jačanju imuniteta?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Istraživanja su pokazala kako redovno vježbanje povećava imunitet za 50%, a upravo imunitet je tema ovosedmičnog izdanja emisije „Iz ženskog ugla“, koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati. Prijatelj emisije je kompanija Lactalis BH sa svojim brendom Dukat i proizvodima b.Aktiv LGG i b.Aktiv LGG smoothie.

O imunitetu ovaj put smo razgovarali sa fitnes stručnjakom Emirom Altumbabićem, koji je kazao da u fites centrima nije zabilježen veći broj izostanaka zbog prehlade i gripe, za razliku od drugih kolektiva, što potvrđuje prvu tezu da se redovnim vježbanjem pojačava imunitet. Fizička aktivnost je bitna za zdravlje cijelog organizma i vježbati bi trebali svi od onih najmlađih do osoba treće životne dobi.

Kako bismo izbjegli sezonu prehlade i gripe, koja se najčešće javlja u ovo doba godine, on savjetuje da sa vježbanjem i fitnes programima trebamo početi mnogo prije, nego nastupe hladniji mjeseci, kako bismo na vrijeme ojačali imunitet.

Pored jačanja imuniteta, fizički aktivni ljudi regulišu krvni pritisak, rješavaju probleme sa suvišnim kilogramima, jačaju srce, a fizička aktivnost mnogima dođe i kao antistres terapija. Uz fizičku aktivnost neizostavna je tema i zdrava, kvalitetna i izbalansirana prehrana. Koliko obroka trebamo imati dnevno, u čemu se ogledaju ti obroci po preporuci fitnes stručnjaka i nutricionista, te koja je uloga mliječnih proizvoda i probiotika u svakodnevnoj ishrani, a Altumbabić nam je dao i neke recepte, kako kombinovati određene namirnic, da bismo unijeli što više nutritivno bogate hrane u organizam, a pri tome što duže bili siti.

Mnogi izgovor za ne bavljenjem fizičkom aktivnošću, kao i konzumiranje nezdrave hrane pripisuju ubrzanom tempu života, ali uz malo truda i jaku volju, sve se može postići, osobito kada znamo da nam je zdravlje najbitnije i da trebamo raditi na očuvanju istog. Upravo motivacija je bila naš cilj u ovosedmičnom izdanju emisije „Iz ženskog ugla“, da motivišemo jedni druge da se malo pokrenemo, bez obzira na doba godine i starosnu dob i da malo više povedemo računa o tome šta jedemo. S nadom da ćemo uspjeti u tome, još jednom vas pozivamo da budete uz program televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati i emisiju „Iz ženskog ugla“.

Prijatelj emisije kompanija „Lactalis BH“ sa svojim brendom Dukat je za našeg gosta pripremila i prigodno iznenađenje.