Iz ženskog ugla – “Najstrožija” tuzlanska fitnes instruktorica i njena klijentica o zdravom gubljenju kilograma

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zdravlje, pravilna prehrana i dobra forma u svim životnim dobima, teme su kojima se bavimo u ovosedmičnom izdanju emisije „Iz ženskog ugla“, koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati. Prijatelj emisije i ove sedmice je kompanija Lactalis BH sa svojim brendom Dukat i proizvodnom linijom Dukat Fit, a gošće sa kojima smo razgovarali o pomenutim temama su Nermina Mujić, jedna od najpoznatijih tuzlanskih fitnes instruktorica, za koju često kažu i da je najstrožija, kao i njena klijentica Alma Đerzić, koja je upravo fitnes programom uspjela da riješi dugogodišnji zdravstveni problem.

Podaci kažu da se Bosna i Hercegovina nalazi u samom vrhu Evrope po broju gojaznih ljudi. Upravo stres, nezdrav način života, ishrana siromašna vitaminima i mineralima, sjedilački način života, samo su neki od uzroka sve većeg broja gojaznih u našoj državi. Ipak, mnogi se još uvijek odupiru promjenama nezdravih životnih navika. Kako nam je gospođa Mujić kazala, izdvojeno vrijeme za fizičku aktivnost, nije izgubljeno vrijeme, to je vrijeme u kojem ulažemo u sebe i svoje zdravlje. Oko stotinjak osoba je prošlo kroz njene fitnes programe i ono na šta je najviše ponosna jeste da se izgubljeni kilogrami tim osobama nisu vraćali, jer se vrijeme truda odricanja i borbe isplatilo. Stekli su zdrave životne navike, poboljšali zdravstveno stanje cjelokupnog organizma, vratili samopouzdanje i kada sve to saberemo, treba li nam veća motivacija da se ne vraćamo starim, nezdravim životnim navikama.

Priča Alme Đerzić je vrlo inspirativna. Naime, zbog zdravstvenih problema, bila je neko vrijeme prikovana za krevet što je uzrokovalo gomilanje suvišnih kilograma, a zbog problema sa kičmom, bila joj je onemogućena fizička aktivnost.  Gledati kilograme koji se gomilaju,  uzrokujući joj još veće zdravstvene tegobe od postojećih, bilo je nešto što nije mogla samo nijemo posmatrati, pa je odlučila da potraži pomoć i obratila se instruktorici Nermini Mujić, koju od milja zovu i Buca. Ona joj je odmah napravila plan ishrane, a kako je tekao njen period oporavka, tako je lagano počela i vježbati. Prvi zdravstveni benefiti koje je primijetila jeste da se bol smanjila, a vremenom i nestala. Iako joj je od početka fitnes programa cilj bio za godinu dana smršati 30 kg, ona je to uspjela za 6 mjeseci i to bez izgladnjivanja, isključivo zdravom ishranom, vježbom  i dovoljnim brojem obroka. Poseban akcenat naravno stavila je na ishranu prije i poslije prohrama koji je dobila od trenerice, što će posebno biti zanimljivo našim gledateljkama.

Bitno je imati cilj, imati motivaciju, a bolje zdravstveno stanje, broj na vagi, koji se iz sedmice u sedmicu smanjuje, manji konfekcijski broj, više energije su samo neki od razloga zašto nam tjelovježba i zdravija ishrana treba biti imperativ. Ovo je emisija o svima nama, čak i o onima koji nemaju problema sa viškom kilograma, ali zasigurno ukoliko vode nezdrav život imaju problema sa manjkom energije.

Nadamo se da ćemo i ovog četvrtka biti dragi gosti u vašim domovima. Ne propustite emisiju „Iz ženskog ugla“ u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati.