Iz ženskog ugla – Neplodnost se može liječiti, ali moramo znati šta je do nas, a šta do medicine!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Liječenje neplodnosti, tema je ovosedmičnog izdanja emisije „Iz ženskog ugla“ u sklopu koje smo razgovarali sa dr. Dženitom Kurtćehajić, specijalistom ginekologije i akušerstva, koja nam dolazi iz Plave poliklinike Tuzla, u sklopu koje postoji i privatno porodilište, ali i IVF Centar.

Liječenje neplodnosti je još uvijek tema o kojoj parovi nerado govore, pa samim tim nismo ni svjesni koliko parova se bori sa problemom neplodnosti. S toga kada naredni put krenete postaviti pitanje nekom paru „Šta čekate s djecom“ ili „Kad planirate prinovu“, razmislite da li dirate u otvorenu ranu. Na svu sreću, posljednjih godina medicina je toliko uznapredovala, da se čini da nema stanja za koje medicina nema rješenje ili odgovor, a da su i čuda moguća, najbolji su primjeri koji nam dolaze iz Plave poliklinike Tuzla i pozitivne priče, koje se tamo dešavaju, gdje se ljudi nakon pet, deset, ali i više godina bezuspješnih pokušaja uz kvalitetan tim stručnjaka, ipak na koncu uspiju ostvariti kao roditelji. Ono što je ključ svega je vjerovati u uspjeh i ne odustajati, jer pozitivnim mislima smo na korak do pozitivnih rezultata. IVF Centar Plave poliklinike posljednje dvije godine bilježi visok postotak uspješnosti liječenje neplodnosti.

Dr. Kurtćehajić godinama unazad prati svjetske trendove iz oblasti ginekologije i akušerstva, ulaže u svoje obrazovanje i edukaciju širom svijeta i savremene trendove iz ove oblasti donosi u IVF Centar, u kojem brojni parovi vide „svjetlo na kraju tunela“, kao priliku za ispunjenje svoje najveće želje, a to je da se ostvare u ulozi roditelja. Pored svih medicinskih čuda i dostignuća danas, ipak je najvažniji pristup ljekara pacijentima, koji će im biti “vjetar u leđa”, ali i vjera pacijenta u uspjeh tog procesa liječenja neplodnosti. Ono o čemu smo još razgovarali tokom emisije svakako je trend odlaganja trudnoće, zbog karijere, rješavanje stambenog pitanja i sličnih stvari, ali dr. dodaje da su dame danas jake, samostalne, dobro organizovane i da ne bismo u cijeloj toj trci frci trebale izgubiti sebe, jer i posao i karijera mogu čekati, ali majčinstvo i ne baš, jer nije isto dobiti prvo dijete u 40-tim i u 20-tim,a svakako uz dobru organizaciju mi možemo u isto vrijeme biti i dobre majke, uspješne poslovne žene, korisne članice društva.

Emisiju „Iz ženskog ugla“, možete pogledati u programu televizije Slon Extra u četvrtak u 21:10 sati.