Iz ženskog ugla – Položaj žena u medicini!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

O ženama u nauci i medicini govorimo u ovosedmičnom izdanju emisije „Iz ženskog ugla“, a naše gošće su mr.med.sci. Ivana Iveljić, specijalista interne medicine  i dr. Senada Resić, specijalizantica dermatovenerologije. Emisiju „Iz ženskog ugla“ možete pogledati u programu televizije Slon Extra večeras od 21:10 sati.

U posljednje vrijeme evidentan je porast doktorica u zdravstvenim ustanovama, ali bez obzira na sve veći broj školovanih, obrazovanih, sposobnih žena i dalje podaci ne idu ženama u prilog, tako posljednja istraživanja pokazuju da žene za istu poziciju zarađuju i do 25% manje u odnosu na svoje muške kolege. Sa našim gošćama dotakli smo se brojnih pitanja, pa smo govorili o ženama s ambicijama u BiH, odlasku mladih iz Bosne I Hercegovine, što je posebno aktuelno u oblasti medicine i srodnih nauka. Koliko žene danas podržavaju jedna drugu, također je pitanje kojim smo se bavili u emisiji koju možete pogledati večeras.

Čovjek uči dok je živ, mnogo puta smo to čuli, ali ovo se posebno odnosi na oblast medicine, pa smo se pitali, koliko mladi, budući doktori i doktorice danas imaju prilike za usavršavanje, studentske razmjene, praksu u nekim od evropskih dražava.  Mnogo zanimljivih pitanja smo otvorili, a naravno u fokusu je žena, jer smo u mjesecu u kojem se ukazuje na položaj žena,  te njihovu borbu za ravnopravnost koja traje i danas. Vašem povjerenju se nadamo i ovog četvrtka od 21:10 sati u programu televizije Slon Extra.