Iz ženskog ugla – Simpatične penzionerke na časovima plesa dokaz da su godine samo broj!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Hasija Jahić i Koviljka Segat naše su ovosedmične gošće u emisiji „Iz ženskog ugla“, koju možete pogledati u programu televizije Slon Extra večeras u 21:10 sati. Tema večerašnje emisije je život nakon 50-te godine. Njihova priča bit će zanimljiva i inspirativna kako mladima, tako i osobama treće životne dobe, jer upravo one daju nadu da su godine samo broj, sve dok volimo život, ljude oko sebe i koristimo sve prilike, koje nam život pruža.

Sigurno se pitate, ko su one i zašto je njihova priča zanimljiva, pa ćemo navesti samo neke detalje, a ostatak njihove priče, imat ćete priliku pogledati večeras u emisiji. Radi se o dvije vitalne pedagoške radnice u penziji, koje su aktivne na mnogim poljima, ali ono što trenutno okupira njihovu pažnju jeste ples, da dobro ste pročitali, bez obzira što su davno prešle 50-tu godinu, one su pokazale koliko život poslije 50-te može biti lijep. Zahvaljujući Centru za ples i rekreaciju iz Tuzle, koji je omogućio i program za osobe treće životne dobi mogućnost da zaplešu i pokažu da su godine samo broj. O programu 50+ govorit će nam Azra Bajraktarević, koja je zadužena za promociju Centra za ples i rekreaciju, koji nudi programe za osobe treće životne dobi.

Jahić i Segat kada su govorile o plesu su posebno istakle zdravstvene benefite plesa i fizičke aktivnosti, jer kako kažu poslije časova se osjećaju preporođeno, a opće je poznato da plesom sagorijevamo višak kalorija, popravljamo raspoloženje, snižavamo krvni pritisak, smanjujemo holesterol u krvi, povećavamo fleksibilnost tijela, smanjujemo stres i napetost, a ples se smatra i najboljim prirodnim antidepresivom. Ipak, kako one kažu, naše društvo je pomalo pasivno i potrebno je da se svi zajedno pokrenemo, ne samo osobe treće životne dobi, već i oni mladi, da ne dozvolimo da nam život prođe u sjedenju ispred tv ekrana, koji danas velikim dijelom okupira našu pažnju, a čovjek kad se kreće, onda nema kad ni da se razboli, da misli o bolestima, jer kretanje je pola zdravlja, što se najbolje pokazuje i u njihovom primjeru.

Pored plesa gospođa Segat se bavi još planinarenjem, a gospođa Jahić je članica udruženja „Aktivno starenje“, a obje mnogo vremena provode i sa svojim djecom i unucima.

Želimo da im život ispiše najljepše note za ples i da im cio život bude u „Ritmu muzike za ples“. Našu su ekipu oduševile, pa se nadamo i vašem povjerenju večeras u programu televizije Slon Extra u 21:10 sati.