Izabrana najbolja sportska fotografija ”Tomislav Trojak”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Fotografija autora Aleksandra Čavića iz Banjaluke pod nazivom ”Deda” dobila je najbolje ocjene žirija manifestacije izbora sportske fotografije ”Tomislav Trojak”. Ova fotografija nastala je tokom Banjalučkog polumaratona 2018. godine, a prikazuje zapravo stariju osoba, djeda koji je među učesnicima ovog sportskog događaja u gradu na Vrbasu. Autor Čavić se sportskom fotografijom bavi već 12 godina. Danas je radostan što je njegova fotografija proglašena najboljom.

”Sportska fotografija, to je trenutak, nikad ne znaš kad će naići, za razliku od nekih drugih vidova fotografije, tako da nikad ne znaš kad ćeš napraviti tu fotografiju da ostavi uticaj na ljude”, kaže Čavić.

Na konkurs za najbolju sportsku fotografiju ”Tomislav Trojak” koji je organizovao Centar kreativnih aktivnosti pristiglo je 40-tak radova, a pred žirijem je bio težak zadatak. Fotografije su pristigle iz cijele BiH, a prikazani su svi sportovi prisutni u našoj zemlji.

”U izboru za sportsku fotografiju učestvuju vjerovatno najbolji bh. fotoreporteri što je velika sreća za nas. Bosanska fotografija je dosta visoko u polju sportske fotografije bez obzira na niži kvalitet opreme kojom raspolažu naši fotografi. Ukoliko bismo bili ravnopravni po opremi mislim da bismo bili nedostižni”, navodi Robert Andrejaš, predsjednik žirija izbora najbolje sportske fotografije ”Tomislav Trojak”.

Predsjednik Centra kreativnih aktivnosti Nedim Salaharević ističe da je ovo jedinstvena manifestacija u BiH.

”Izbor za najbolju sportsku fotografiju ide samo iz Tuzle, što je potvrda Tuzle kao sportskog grada odakle potiču vrhunski sportisti i vrhunski rezultati i naravno ova izložba je u znak sjećanja na našeg Tomislava Trojaka da se ne zaboravi”, navodi Salaharević.

Manifestacija na kojoj je izabrana najbolja sportska fotografija nosi naziv po Tomislavu Trojaku, fotografu koji je bilježio sportske događaje u Tuzli i Bosni i Hercegovini, ali i na evropskim terenima. Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim medijskim kućama, a njegove fotografije sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. i osvajanje naslova prvaka Evrope košarkašica Jedinstva Aide u Firenci 1989. godine obišle su cijeli svijet.

Fotografije pristigle na konkurs za ovu manifestaciju bit će izložene u Sportsko-kulturno-privrednom centru Mejdan narednih sedam dana kada će ih moći pogledati svi građani.