„Izađimo iz sjene“ – Ljubičasti dan u Tuzli bit će obilježen nizom aktivnosti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako se procjenjuje da će od epilepsije za nekoliko godina bolovati svaka 50 osoba na svijetu, u Tuzlanskom kantonu još uvijek nema registra oboljelih od ove bolesti. Za sada postoje podaci o godišnjem broju pregledanih pacijenata u epileptološkoj ambulanti u tuzlanskom UKC-u. U prosjeku, njih je oko 1300.

„Mi trenutno pravimo bazu podataka, i krenuli smo s tim i ako Bog da za narednu godinu imat ćemo tačan broj oboljelih na našem kantonu.“ – kazala je prim.dr.med.sc. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opšte neurologije u Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla.

S druge strane, bez obzira na nepostojanje registra oboljelih, većina lijekova za epilepsiju nalazi se na esencijalnoj listi lijekova. Iako se u praksi koriste više lijekovi novije generacije, stručnjaci navode da ne moraju u svakom slučaju biti bolji za korištenje.

„Imamo i starije i novije lijekove. Lijekovi novije generacije nemaju mnogo nus pojava i manje neželjenih dejstava tako da pacijenti njih radije uzimaju. Međutim kod pojedinih reflektivnih epilepsija mi bez starih lijekova ne možemo okupirati napade tako da nam ni oni nisu baš nebitni.“ – dodaje Kovačević.

Jedan od problema sa kojima se oboljeli od epilepsije nerijetko susreću je stigma. Baš zbog toga, ljekari iz Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla, već pet godina unazad trude se obilježavanjem 26. marta – Svjetskog dana podrške oboljelima od epilepsije, skinuti stigmu i podići svijest o ovoj bolesti. Na tome je kažu bitno raditi od ranog djetinjstva. Zbog toga su protekle sedmice ljekari – neurolozi, u okviru projekta „Izađimo iz sjene“ djeci školskog uzrasta održali edukativno predavanje.

„Kada radimo sa najmlađima mogu reći da nema stigmatizacije, oni su vrlo otvoreni za nove informacije, oni to jako dobro prihvataju. Mislim da edukaciju trebamo započeti u najranijem dobu, kada najviše možemo promijeniti svijest o ovoj bolesti.“ – kazala je dr. Lejla Zonić, mr.med.sc.

Aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana podrške oboljelima od epilepsije, nastavljaju se i sutra kada će ispred RK Tuzlanka ljekari razgovarati sa građanima Tuzle i edukovati ih o ovoj bolesti. Završetak aktivnosti planiran je u subotu 30. marta kada će u saradnji sa Biciklističkim klubom Tuzla biti održan, sada već tradicionalni „ljubičasti bike dan.“