Izbjegavajte vožnju na duže relacije tokom dana

Izbjegavajte vožnju na duže relacije tokom dana

Objavio: -

Povoljni uvjeti za vožnju i povremeno pojačan promet vozila karakterišu trenutnu saobraćajnu situaciju u BiH.

Zbog visokih dnevnih temperatura zraka,  iz BiHAMKA-a apelujuju na vozače da izbjegavaju vožnje na duže relacije tokom dana, a ukoliko ipak putuju preporučujuju da prave češće pauze.  Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Na autoputu A-1 nema vanrednih ograničenja, dok je na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška zbog izgradnje vijadukta, zatvorena petlja Mahovljani.

Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Izdvajamo magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Buna-Tasovčići, M-17 Nemila-Topčić Polje, M-4 Banja Luka-Čelinac,  M-18 Priboj-Simin Han i M-4 Simin Han-Caparde, kao i magistralne puteve na području  Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).

Pojačan je promet vozila na graničnim prelazima na jugu na izlazu,  a na sjeveru na ulazu u našu zemlju.

Trenutno se najduže čeka na graničnim prelazima Ivanica, Prisika i Doljani gdje su zadržavanja u intervalima od 30 do 40 minuta. Na ostalim graničnim nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja  vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.