Izbori 2018

Izbori 2018

Obzirom da se nalazmo u izbornoj godini i obzirom da je primjetno povećanje broja upita koji se odnose na medijsko praćenje aktivnosti političkih subjekata, koristimo se ovom prilikom da vas obavijestimo o mogućnostima RTV Slon u realizaciji vaših programskih sadržaja, u skladu sa našom uređivačkom politikom i zakonskom regulativom koja se odnosi na rad medija i medijsko izvještavanje u predizbornom i izbornom periodu, te da vam ponudimo uslove moguće saradnje.

Naime, prema važećim propisima i zakonskoj regulativi koju propisuje Izborni zakon BiH, a provodi i nadzire Centralna izborna komisija BiH (CIK), te shodno propisima koje je usvojila Regulatorna agencija za komunikacije BiH  (RAK), striktno su definirani načini na koji mediji mogu izvještavati o aktivnostima političkih subjekata.

Shodno tome, uvažavajući pomenuta pravila o medijskom izvještavanju RTV Slon je uredio i svoj Pravilnik o izvještavanju o radu političkih subjekata.

U Pravilniku je navedeno (izvod):

  1. PREDIZBORNA KAMPANJA traje 30 dana prije dana izbora. U ovom vremenu primjenjuju se pravila iz Izbornog zakona a to je da svaka stranka sedmično na raspolaganju ima 60 minuta medijskog oglašavanja (obavještenja, reklamni spotovi, izvještaji sa tribina i sl. po jednom političkom subjektu) u jednoj sedmici, po svakom mediju (radio, tv). Sva oglašavanja naplaćuju se prema važećem Cjenovniku RTV Slon, uz uplatu unaprijed i vođenje evidencije koja se sedmično šalje RAK-u.
  2. PERIOD OD RASPISIVANJA IZBORA DO IZBORNE KAMPANJE traje od dana raspisivanja izbora (za ovu godinu to je maj ove godine) do dana zvaničnog početka predizborne kampanje. U ovom periodu (maj – 7.septembar) ZABRANJENO je bilo kakvo plaćeno političko oglašavanje. Prema Članu 3. jedini izuzetak može biti plaćeno političko oglašavanje o održavanju internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata.

 

Zašto za promociju koristiti kanale RTV SLON?

RTV Slon medijska je kuća koja svoj sadržaj prvenstvo orijentira na lokalnu zajednicu i Tuzlanski kanton.

Zahvaljujući svom radu i prepoznatljivosti kao medij koji uvijek prezentira tačne i provjerene informacije, tokom dvodecenijske tradicije, stekli smo imidž i reputaciju objektivnog medija kojem se vjeruje. 

Upravo zahvaljujući našem stilu rada, našim nastojanjima da budemo prvi u informacijama utemeljenim na istini, danas imamo milionski auditorij, pa je naš TV program vidljiv diljem BiH zahvaljujući bogatoj mreži kablovskih operatera ali i platformi MOJA TV.

Nije zanemariva ni činjenica, a u konkteksu općih izbora, da je RTV Slon izbor i državaljana BiH koji žive van granica naše države.

Ukoliko se odlučite za saradnju sa RTV Slon, uz klasični radio ili TV prilog, nudimo vam vidljivost i na svim drugim servisima i platformama koje koristimo, poput youtube kanala, društvenih mreža facebook-a  i twitter-a, što u vrijeme brzih informacija, vaše sadržaje čini dostupnim na bilo kojem uređaju u bilo kojem trenutku, bilo kad i bilo gdje. Kao prilozi ovoj obavijesti dostavljamo Vam osnovne ponude za političko oglašavanje u programima RTV Slon, te na web stranici www.rtvslon.ba.

 Također, želimo Vas obavijestiti da Vam možemo ponuditi i drugačije usluge poput izrade promo spotova ili produkcijskih usluga.

 Posebno ističemo obavezu koju medijske kuće imaju spram RAK-a a odnosi se na dostavljanje medija plana emitiranja nadležnoj državnoj Agenciji. Stoga Vas molimo da što prije iskažete Vaše potrebe ukoliko želite da u vašoj izbornoj kampanji koristite kanale, vidljivost i potencijale RTV Slon.

Uz nadu, da ćemo, kao i od sada,  uz uvažavanje pozitivne zakonske regulative u BiH koja se odnosi i na političke subjekte ali i na medije, ostvariti uspješnu saradnju, upućujemo vam srdačne pozdrave.