Izbori 2020

Obzirom da se nalazmo u izbornoj godini koristimo se ovom prilikom da vas obavijestimo o mogućnostima RTV Slon u realizaciji vaših promotivnih sadržaja, u skladu sa našom uređivačkom politikom i zakonskom regulativom koja se odnosi na rad medija i medijsko izvještavanje u predizbornom i izbornom periodu, te da vam ponudimo uslove moguće saradnje.

Naime, prema važećim propisima i zakonskoj regulativi koju propisuje Izborni zakon BiH, a provodi i nadzire Centralna izborna komisija BiH (CIK), te shodno propisima koje je usvojila Regulatorna agencija za komunikacije BiH  (RAK), striktno su definirani načini na koji mediji mogu izvještavati o aktivnostima političkih subjekata.

Shodno tome, uvažavajući pomenuta pravila o medijskom izvještavanju RTV Slon je uredio i svoj Pravilnik o izvještavanju o radu političkih subjekata.

U Pravilniku je navedeno (izvod):

  1. PREDIZBORNA KAMPANJA traje 30 dana prije dana izbora. U ovom vremenu primjenjuju se pravila iz Izbornog zakona a to je da svaka stranka sedmično na raspolaganju ima 60 minuta medijskog oglašavanja (obavještenja, reklamni spotovi, izvještaji sa tribina i sl. po jednom političkom subjektu) u jednoj sedmici, po svakom mediju (radio, tv). Sva oglašavanja naplaćuju se prema važećem Cjenovniku RTV Slon, uz uplatu unaprijed i vođenje evidencije koja se sedmično šalje RAK-u.
  2. PERIOD OD RASPISIVANJA IZBORA DO IZBORNE KAMPANJE traje od dana raspisivanja izbora (za ovu godinu to je maj ove godine) do dana zvaničnog početka predizborne kampanje. U ovom periodu (maj – 7.septembar) ZABRANJENO je bilo kakvo plaćeno političko oglašavanje. Prema Članu 3. jedini izuzetak može biti plaćeno političko oglašavanje o održavanju internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata.

Zašto za promociju koristiti kanale RTV SLON?

RTV Slon medijska je kuća koja svoj sadržaj prvenstvo orijentira na lokalnu zajednicu i Tuzlanski kanton.

Zahvaljujući svom radu i prepoznatljivosti kao medij koji uvijek prezentira tačne i provjerene informacije, tokom dvodecenijske tradicije, stekli smo imidž i reputaciju objektivnog medija kojem se vjeruje. 

Upravo zahvaljujući našem stilu rada, našim nastojanjima da budemo prvi u informacijama utemeljenim na istini, danas imamo milionski auditorij, pa je naš TV program vidljiv diljem BiH zahvaljujući bogatoj mreži kablovskih operatera.

Ukoliko se odlučite za saradnju sa RTV Slon, uz klasični radio ili TV prilog, nudimo vam vidljivost i na svim drugim servisima i platformama koje koristimo, poput youtube kanala, društvenih mreža facebook-a, što u vrijeme brzih informacija, vaše sadržaje čini dostupnim na bilo kojem uređaju u bilo kojem trenutku, bilo kad i bilo gdje. Kao prilozi ovoj obavijesti dostavljamo Vam osnovne ponude za političko oglašavanje u programima RTV Slon, te na web stranici www.rtvslon.ba.

 Također, želimo Vas obavijestiti da Vam možemo ponuditi i drugačije usluge poput izrade promo spotova ili produkcijskih usluga.

Posebno ističemo obavezu koju medijske kuće imaju spram RAK-a a odnosi se na dostavljanje medija plana emitiranja nadležnoj državnoj Agenciji. Stoga Vas molimo da što prije iskažete Vaše potrebe ukoliko želite da u vašoj izbornoj kampanji koristite kanale, vidljivost i potencijale RTV Slon.

Uz nadu, da ćemo, kao i od sada,  uz uvažavanje pozitivne zakonske regulative u BiH koja se odnosi i na političke subjekte ali i na medije, ostvariti uspješnu saradnju, upućujemo vam srdačne pozdrave.

 

Obzirom da održavanje ovih Lokalnih izbora predstavlja poseban izazov jer se organizira u pandemiji COVID-19 i nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, RTV Slon pripremila je i posebne savjete i preporuke za sve političke subjekte, a koji se odnose na vođenje predizborne kampanje, kreiranje poruka i na komunikaciju sa biračima/glasačima. Preporuke možete preuzeti ovdje: