32 C
Tuzla
17.07.2024.

Izborni štab koalicije Zajedno i odlučno: Neće biti klasičnih predizbornih skupova

Izborni štab koalicije ZAJEDNO I ODLUČNO SDBIH DF, kandidata za gradonačelnika Tuzle prof. dr. Vahida Jusufovića, donio je odluku da neće biti klasičnih predizbornih skupova. Tu informaciju potvrdio je na današnjoj press konferenciji prof. dr. Vahid Jusufović.

„Ovu odluku donijeli smo zbog prevencije situacije u kojoj se trenutno nalazimo, a odnosi se na pogoršanje higijensko-epidemiološke situacije. Kao odgovorni građani i kao odgovorni politički subjekti želimo da pokažemo i građanima da ne želimo sami da budemo klasteri. Jedan život je važniji od predizborne kampanje i bilo kojeg političkog subjekta, pa neka košta koliko košta.“ – izjavio je Jusufović i dodao će se sve buduće predizborne aktivnosti odvijati putem info štandova, pojedinačnim kontaktima sa sugrađanima, te putem medija i društvenih mreža.

„Svoje političke suparnike, a ne političke protivnike, pozivam na fer komunikaciju, sa punim uvažavanjem svih političkih subjekata kako bismo se vratili jednom normalnom političkom vokabularu i takmičenju u idejama i argumentima, da se borimo silom argumenata, a ne argumentom sile.“ – poručio je Jusufović i pozvao kandidate za gradonačelnika Tuzle na debatno sučeljavanje, da u međusobnoj komunikaciji na jedan dostojanstven način pokažu koji politički subjekt nudi građanima bolje opcije.

Nosioci lista za Gradsko vijeće Tuzla ispred GO SDBiH Tuzla doc.dr. Aleksandar Vujadinović i prof.dr. Zlatan Fatušić ispred GO DF Tuzla, osvrnuli su se na principe i programe kojim će se voditi tokom predizborne kampanje.

„Mi naše djelovanje zasnivamo na dva principa. Principu multietničnosti i principu demokratije. Za nas multietničnost treba da postoji i da budući članovi Gradskog vijeća treba da oslikavaju sliku multietnične Tuzle. Kada je u pitanju princip demokratije, mi želimo da živimo u slobodnom gradu, da poštujemo mišljenje svakog građanina, čak i ako nije pripadnik naše političke opcije i opredijeli se za bilo koju drugu, mi želimo da se to poštuje. U isto vrijeme, SDBiH želi demokratske promjene, želimo da učestvujemo u kreiranju politike grada, da vratimo subjektivitet mjesnim zajednicama, da djelujemo na ekološke programe, prvenstveno da riješimo problem aerozagađenja koji smatramo da se može riješiti. Jednostavno, mi vremena za čekanje nemamo, mladi nam odoše, lijepe zgrade će ostati tu, samo je pitanje ko će u njima da stanuje.“ – istakao je Vujadinović.

Nosilac lista za Gradsko vijeće prof.dr. Zlatan Fatušić, tokom današnje press konferenciju ukazao je da principe kojima se Demokratska fronta vodi „Bosna i Hercegovina iznad svega“, te demokratsko društvo i ravnopravnost, da želi da ih primijeni praktično i na nivou Gradskog vijeća Tuzle i budućeg gradonačelnika.

„Navedenim principima želimo svima ukazati šansu da pokažu svoje vrijednosti. Za nas izbori koji slijede neće biti bitka brojeva, nego bitka ideja. Smatramo da ono što je dobro možemo poboljšati, ali ono što je loše da trebamo dovesti u sferu dobroga i odličnoga. Zato ćemo se zalagati za konkretno rješavanje svih onih kulturalnih, sportskih, ekonomskih, ekoloških i svih drugih problema u našem gradu. Imamo jasne definisane probleme koje ćemo rješavati kroz naš program.“ – izjavio je Fatušić, te iznio jedan frapantan podatak.

„Na osnovu projekcije za ovu godinu koja još nije završena, u tuzlanskom porodilištu ćemo prvi put imati manje rođene djece nego 1993. godine kada je bila najgora ratna godina. To je rezultat i ekonomske situacije i ne bezbjednosti u gradu i državi, ali je rezultat i odlaska mladih. Mi imamo plan i nastojat ćemo da zadržimo mlade. To se ogleda u samozapošljavanju, stimulisanju obrazovanja, oživljavanju kulturnog i sportskog života, a to se ne počinje ljudima sa 20 ili 30 godina, nego od predškolskog uzrasta. Insistirati ćemo na video pokrivanju Tuzle. Dakle, sigurnost, jednakopravnost, demokratičnost da svako može da iznese mišljenje, sve sa ciljem boljitka za sve građane Tuzle.“

Vezane vijesti

TUZLA