Izetbegović: Napredak ka EU i NATO-u će se nastaviti

Izetbegović: Napredak ka EU i NATO-u će se nastaviti

Objavio: -

Različite politike glavnih aktera u Bosni i Hercegovini, često suprotstavljene u viđenju prioriteta, i ove godine su proizvodile konflikte, zastoje, neujednačen napredak zemlje u reformskim i integracijskim procesima, ocijenio je danas predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Na novogodišnjoj pres-konferenciji, ipak, napomenuo je da se napredak na evropskom i NATO putu BiH nastavio, napravljeni su važni koraci, ali tempo je bio sporiji od planiranog.

Podsjetio je da su usvojene četiri ključne strategije, završeni odgovori na bazni Upitnik Evropske komisije, a u završnoj fazi su odgovori na dodatna pitanja te je najavio da bi taj posao trebao biti završen do polovine januara, zbog čega smatra da je realno očekivati da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj polovini 2019. godine.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su prije dvije sedmice pozvali BiH da podnese prvi Godišnji nacionalni program za provedbu Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Time je uklonjena barijera tzv. Talinskog uvjeta koji je gotovo deceniju kočila BiH na njenom putu ka članstvu u najmoćnijoj globalnoj asocijaciji – podvukao je.

Potvrdio je da je Reformska agenda također implementirana nešto sporije od plana te da je implementacija zadataka  oko 90 posto na nivou Vijeća ministara, a da je  na nivou entiteta nešto niža.

Zabilježen je, kaže, rast privrede, izvoza, kreirana su nova radna mjesta u realnom sektoru, usvojen je Zakon o PIO na nivou Federacije BiH, čime je stabiliziran Fond penziono invalidskog osiguranja i omogućen porast penzija, smanjen je javni dug Federacije, investirano je u modernizaciju aerodroma, stvoreni su svi potrebni uvjeti za ubrzanje izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture.

Lider SDA smatra da se pravosuđe povlačilo pred pritiscima politike, nije se sudilo neustavnim referendumima i neizvršenju presuda Ustavnog suda od vlasti u Republici Srpskoj, ali je pokrenuta prava kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv branilaca BiH.

Mišljenja je da se sva slabost i površnost pravosuđa očitovala i kroz neprofesionalno i kontroverzno vođenje slučajeva Dragičević i Memić koje izaziva sve jači gnjev i revolt porodica i javnosti.

Osvrnuo se i na odluku Centralne izborne komisije koja propisuje korištenje popisa stanovništva iz 2013. godine te najavio da će SDA danas, putem ovlaštenih predstavnika u Parlamentu Federacije BiH, uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi se Odluka CIK-a o rasporedu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH uskladila sa Ustavom FBiH.

Istaknuo je da je prije formiranja vlasti potrebno sačekati da se razriješi upravo pitanje oko implementacije izbornih rezultata i formiranja Doma naroda Federalnog parlamenta.

Govoreći o procesu formiranju vlasti nakon parlamentarnih oktobarskih izbora, Izetbegović je političkim presedanom nazvao poništavanje volje birača da se bez pobjednika izbora formira vlast.

Ovakav trend se pokušava pojasniti na različite neuvjerljive načine, ali je cilj sasvim jasan, oteti pobjedu ignorirajući volju birača – stav je predsjednika SDA.

Na pitanje da li će podržati imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsejdavajućeg Vijeća ministara BiH, Izetbegović je podsjetio da je red na Srbina da bude na čelu Vijeća ministara BiH, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je pobjednik izbora.

Kako je zaključio, njegova ponuda strankama Bosanskohercegovačkog bloka (SDP, DF i Naša stranka) za formiranje vlasti ostaje još otvorena, jer smatra da je to dobra opcija za BiH, ali ukoliko ove stranke ostaju pri svom stavu najavio je da će SDA tražiti partnere u drugim strankama, ne isključujući niti jednu.

Izetbegović je naglasio da Ustavni sud BiH neće napustiti strane sudije niti će biti ukinut Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) dok se ova država ne stabilizira, najavljujući da će se nastaviti svi reformski procesi koji uključuju integracijski proces i kretanje BiH ka NATO-u.

U obraćanju je izdvojio i nekoliko pozitivnih ekonomskih pokazatelja iz ove godine, poput rasta BDP-a u procentu većem od tri posto, dok je obim industrijske proizvodnje j povećan za 4,5 posto, a obim izvoza će preći iznos od 12 milijardi KM, što je povećanje od oko 10 posto u odnosu na 2017. godinu.

Napomenuo je da su prihodi od poreza 7,56 milijardi KM i povećani su za 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, da je BiH  u ovoj godini posjetilo više od dva miliona turista, dok  je broj zaposlenih u realnom sektoru konstantno rastao, prenosi FENA.

Prosječna plaća je porasla za 3,7 posto, javni dug BiH u odnosu na BDP je najniži u regionu i Evropi, raspoloživa sredstva za gradnju puteva su veća od 2,5 milijarde KM – podvukao je.

Obraćanje medijima i članovima SDA zaključio je obećanjem građanima Bosne i Hercegovine stabilizaciju prilika u zemlji i napredak u svim važnim segmentima: napredak u integracijskim i reformskim procesima, privredi te napredak u izgradnji saobraćajne i energetske infrastrukture.

Naravno, uz samo jedan logičan preduvjet političkim partnerima u BiH – prihvatite realnost, prihvatite pobjedničku stranku SDA, prihvatite naš Program rada i prioriteta za mandat 2018-2022. godine – rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.