Izetbegović: Ovo je historijski dan za BiH

Izetbegović: Ovo je historijski dan za BiH

Objavio: -
Foto: arhiva

Današnji dan je historijski za Bosnu i Hercegovinu jer je potvrđen bitan dio istine o njenoj novijoj prošlosti, što mora bitno uticati i na njenu budućnost.

Tim riječima je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović započeo obraćanje na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu nakon što je Haški tribunal izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Podsjećajući da je izrečeno 40 godina zatvora, Izetbegović je kazao da je presuda izrečena užasnoj ideologiji i politici, odnosno da je potvrđeno da je Karadžić sa saradnicima pokrenuo udruženi zločinački poduhvat još u jesen 1991. godine, a da je taj poduhvat provođen do novembra 1995.

Izetbegović se nada da će Žalbeno vijeće osuditi Karadžića i za genocid u sedam općina navedenih u optužnici, a ne samo u Srebrenici, za koju je proglašen krivim u prvostepenoj presudi.

Predsjedavajući Predsjedništvo BiH pozvao je da se presuda ne politizira već da se njene poruke temeljito i ispravno iščitaju kako bi svi dobronamjerni ljudi u BiH i regionu imali korist od nje.

”Moramo se suočiti sa činjenicama ma kakve one bile i odnose graditi na principima istine i pravde”, rekao je između ostalog Izetbegović.

Izvor: RTV Slon/Fena