15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Izetbegović: Razlog sastanka u Briselu je da se smanje tenzije i uklone blokade

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku koji će 12. juna biti održan u Briselu između predstavnika 15 parlamentarnih stranaka i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.

– Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom evropskom putu – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istakao da se pomalo “zaboravilo” na 14 prioriteta Evropske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

– Vrijeme je da se sve vrati na ‘fabričke postavke’ . Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama – zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sredinom maja boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo s najvišim državnim zvaničnicima.

Kako je tada kazao, u prvu posjetu Sarajevu došao je kako bi lično saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, dodajući da je potpuno uvjeren u to da zapadnom Balkanu treba Evropska unija i da također Evropska unija treba zapadni Balkan.

Za 23. juni planiran je i sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastanaka trebao bi biti poznat naredne sedmice.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO