Izgrađen i rekonstruisan vodovod u MZ Poljice Lukavac

Izgrađen i rekonstruisan vodovod u MZ Poljice Lukavac

Autor: -

Delegacija Vlade TK danas je posjetila Mjesnu zajednicu Poljice gdje je sa predstavnicima Lukavačke općine obišla mjesni vodovod za čiju izgradnju i rekonstrukciju je iz namjenskih sredstava izdvojeno 370 000 KM, dok je ukupna vrijednost projekta oko 600 000 KM.

Jedan od najvrednijih projekata vodosnabdijevanja koji je u ovoj godini finansirala Vlada TK je puštanje u rad izgrađenog i rekonstruisanog vodovoda u Mjesnoj zajednici Poljice. Projektom vrijednim više od pola miliona KM riješen je desetogodišnji problem snabdijevanja vodom ove mjesne zajednice.

„Vrijednost projekta je negdje oko 660 000 KM i na ovaj način osiguravamo i rješavamo konačno pitanje vodosnabdijevanja oko 900 domaćinstava. To je ono što smo i najavljivali, da ćemo kroz politiku ravnomjernog ulaganja pokušati doći do svih građana“, izjavio je Bego Gutić, premijer TK.

Na ovom području Vlada TK nastaviće ulaganja i u narednoj godini kada će investirati u projekat rekontrukcije mjesnog vodovoda Ugarak.

„To je stav Vlade kantona, da pokušamo svim općinama, odnosno lokalnim zajednicama u kojima postoje problemi vodosnabdijevanja dati podršku. Vlada TK će i u narednom periodu podržati ovakve i slične projekte“, kazao je Abdulah Zukić, ministar vodoprivrede TK.

Mještani Poljica sa oduševljenjem su prihvatili vijest o rekontrukciji vodovoda, budući da ih se većina bavi poljoprivredom za koji je neophodno imati vodne zalihe.

„Za nas ovo znači život. Prije četiri – pet godina smo uspjeli obezbijediti dubinsku vodu, znači imamo dovoljne količine vode 850 kubika dnevno za pumpe. Ali pošto je veliko rasipanje u mreži s ovim će Poljičani  biti definitivno snabdjeveni vodom u svakom trenutku“, izjavio je Midhat Čeperković, bivši predsjednik MZ Poljice.

Koliko je stanje sa vodosnabdijevanjem u ovoj mjesnoj zajednici ozbiljno govori i podatak da je u avgustu prošle godine zbog trovanja vodom sa jednog lokalnog izvorišta proglašena epidemija enterokolitisa, čime je bez jedinog izvora vode za piće ostalo oko 650 domaćinstava.