5 C
Tuzla
04.12.2022.

Izložba ”Zbog njih” tuzlanskog umjetnika Ramova 6. decembra u BKC-u

Period odrastanja trebao bi da važi za onaj najsretniji u životu svakog čovjeka. Međutim, za neke je sretno djetinjstvo i odrastanje uskraćeno. Neka djeca, umjesto da imaju razigrano djetinjstvo, trče po parkovima i igraju se, nažalost vrijeme provode u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, gdje se nadaju ljepšim i sretnijim danima. Ljekari ove Klinike trude se olakšati im svakodnevnicu tokom boravka u bolnici i izliječiti ih.

Nije rijetkost da mališanima i sugrađani, do tada nepoznati ljudi, ulješavaju sumorne dane. Trude se pomoći i ljekarima, odnosno ovom odjelu. Takav naum je i umjetnika Ramova, koji 6. decembra organizuje izložbu slika ”Zbog njih” u čast njih – mališana koji se bore za ozdravljenje.

”Zašto sam se zapravo odlučio na takvu izložbu. To je moja misija, jer kada sam odlučio da podijelim svijetu da znam slikati, odlučio sam svoj talenat pokloniti onima koji nemaju glasa. Ta izložba predstavlja njihov glas da oni u toj borbi nisu sami”, kazao je Ramo Tučić Ramov, autor izložbe ”Zbog njih”.

Izložbu će činiti 20-tak slika, na kojima će biti naslikani likovi koji su za mališane heroji. Ramov ističe da se ovaj broj slika odnosi samo na izložbu, ali da postoji i mogućnost izrade replika tih slika, jer je ona prodajnog karaktera. Sva sredstva će biti uručena Klinici.

”Nakon što se sve te slike budu prodale ljudi će tih sedam dana koliko bude otvorena izložba imati mogućnost da naruče te slike ukoliko su prodate, mogu da naruče repliku te slike”, navodi Tučić.

Šta su za nas djeca, kakve emocije u nama bude i koliko im pažnje poklanjamo, samo su neka od pitanja na koje je odgovorio veliki broj ljudi, koji se rado odazvao pozivu Ramova za učešće u najavi izložbe. Govoreći upravo o tome, pokazali su da svima nama zdravlje djece treba biti prioritet, te da im kao građani možemo pomoći i osigurati sretno odrastanje.

I u svoje dosadašnje izložbe Ramov je u fokus stavljao djecu, kao osjetljivu kategoriju društva i kao kategoriju kojoj treba staviti do znanja da bez obzira kroz šta prolaze, nisu sami. Izložba ”Zbog njih” rađena je u partnerstvu sa UKC-om Tuzla i u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

” Ramo je umjetnik, čovjek velikog srca, čovjek koji je svoj život i rad posvetio na neki način djeci. Shodno sredstvima koja budu prikupljena u planu nam je obnova i rekonstrukcija dnevne bolnice Klinike za dječije bolesti, odjeljenja koje je u doba korone a i u ovom periodu najfrekventnije i djeca i roditelji imaju najviše potreba za boravak u ovom dijelu naše klinike”, istakla je za RTV Slon doc. dr. med. sc. Lejla Osmančević, v.d. načelnice Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

”Ovdje je posebna vrijednost u tome što se radi o nečemu što je potrebno djeci, što je potrebno nekoj novoj generaciji na kojoj ova država treba da ostane i zasniva buduća djelovanja. Mislim da je to razlog više da svi zajedno podržimo samu manifestaciju i izložbu i da kupovinom slike da svoj doprinos tome što je cilj manifestacije i akcije”, dodaje Nedim Ćudić, stručni saradnik za odnose sa javnošću JU BKC TK Tuzla. 

Ramov se umjetničkim aktivizmom bavi još od 2019. godine i već tada je napravio plan za unaprijed deset izložbi. Pored toga učestvovao je na dva međunarodna bijenala minijatura u BKC-u, na otvaranju prvog festivala Slobode u Tuzli, te na otvaranju prvog džez festivala u Brčkom. Četvrta samostalna izložba bit će otvorena od 6. do 13. decembra u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

POSLJEDNJE DODANO