-3 C
Tuzla
30.11.2023.

Izmjene i dopune Zakona o PIO na dnevnom redu naredne sjednice Doma naroda

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO/MIO uvršten je u prijedlog dnevnog reda 17. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, zakazane za 17. februar 2022. godine.

Ove izmjene i dopune, između ostalog, stvaranje mogućnost vanrednog usklađivanja penzija (izuzev najviše) u tekućoj godini pod uslovom da je rastao bruto domaći proizvod u prethodnoj godini, a ne kao što je sad propisano da je taj rast morao biti u prethodne dvije godine.

„Ukoliko ove predložene izmjene i dopune budu usvojene i u Domu naroda Parlamenta FBiH, prema sadašnjim ekonomskim kretanjima, sasvim je izvjesno, da uz redovno, imamo i ovogodišnje vanredno usklađivanje penzija u FBiH, a koje će također dovesti do povećanja iznosa ovih primanja. Ovakve izmjene i dopune prate i dio osnovnih zahtjeva penzionerske populacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a rješenje smo pripremali kroz niz sastanaka s predstavnicima penzionerskih udruženja”, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Također je rekao da je upoznat i sa zahtjevom penzionerskih udruženja koja traže povećanje iznosa minimalne panzije, a što će svakako biti predmet zajedničkog razmatranja s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja.

“Ova Vlada je od početka opredjeljena stvaranju najboljih održivih rješenja za penzionere u FBiH, a kojim nastojimo iskreno poboljšati status ove populacije, jer smatramo da penzioneri to zaista i zaslužuju”, dodao je federalni premijer.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH, koji je Vlada FBiH usvojila te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru, dobio je podršku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 21. decembra 2021. godine.

Federalni premijer istovremeno je pozvao sve delegate Doma naroda da podrže predložene izmjene i dopune ovog zakona.

Vezane vijesti

TUZLA