Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima TK: Put ka depolitizaciji policije u TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ukoliko Skupština TK usvoji izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima TK Vlada TK, odnosno ministar određivat će prioritete u radu i biti informisani o značajnim događajima unutar Uprave policije. Izmjenama je utvrđena i disciplinarna odgovornost direktora policije, a ukoliko Zakon prođe skupštinsku proceduru, definisana je i procedura oko toga ko može biti zamjena direktora Uprave policije.

„Tako što on imenuje službenika iz Uprave policije koji ispunjava uslove predviđene za poziciju direktora, odnosno policijskog službenika koji je u činu glavnog inspektora i ima minimalno tri godine radnog iskustva. Identična odredba se u Zakonu nalazi vezano za ministra unturašnjih poslova. Ministra unutrašnjih poslova mijenja državni službenik koji ispunjava uslove. Ne sekretar, nego državni službenik kojega imenuje Vlada.“, rekao je Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima bile su neophodne, kako tvrdi ministar, da se stane u kraj politizaciji policije, da se poboljšaju rad i kvalitet, ali i uslovi u kojima policijski službenici obavljaju svoj posao. Kao i za sve ostale policijske službenike, predviđena je i disciplinska odgovornost za direktora Uprave policije kojega može na prijedlog ministra, suspendovati Vlada TK.

„Mi imamo 11 glavnih inspektora, među njima i direktor Uprave policije. Sve ostale službenike Uprave policije ako učine težu disciplnsku povredu, može suspendovati direktor Uprave pocije. Taj alat je dat njemu, jedino on taj alat ne može primijeniti prema sebi, pa smo taj član dopunili kao u Zakono o unutrašnjim poslovima KS da direktora kao policijskog službenika može suspendovati Vlada ukoliko učini teže disciplinske povrede.“, dodao je
Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

„Mi smo ovdje radili vrlo kratke i precizne pravne ispravke Zakona o unutrašnjim poslovima koji omogućavaju provođenje i potpunu ravnopravnost svih policijskih službenika u okviru ministarstva“., istakao je Safet Begić, sekretar MUP-a TK.

Izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima TK cilj je smanjiti politički utjecaj na dodjelu činova policijskim službenicima, poboljšati radne uvjete kao i vratiti povjerenje građana u policiju, istaknuto je.