26.7 C
Tuzla
12.08.2022.

Izrada dokumentacije za rekonstrukciju magistralnog vrelovoda u Tuzli, novi objekti će moći biti na sistemu grijanja

I ove godine, Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla izdvojila je značajna sredstva za toplifikaciju na području nekoliko naselja. Trenutno se izvode radovi u naseljima Slavinovići, zajedno sa rekonstrukcijom vodovodne mreže, te u naselju Dragodol. Upravo ovdje vrše se radovi na izgradnji centralne toplinske podstanice i sekundarne vrelovodne mreže.

”Izgradnjom ove vrelovodne mreže, odnosno završetkom radova, steći će se uslovi za priključenje preko 80 individualnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja, čime ćemo ugasiti praktično 80 ložišta i uticati na smanjenje aerozagađenja u gradu”, navodi Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ Grada Tuzla.

U toku si i radovi na izgradnji kompaktne toplinske podstanice za stambeni objekat u ulici Maršala Tita, dok je u toku tender za još dva stambena objekta. Prema riječima Delića, počinju i aktivnosti koje će dovesti do povećanja kapaciteta toplinskog konzuma, odnosno stvaranju uslovu za nesmetano snabdijevanje postojećih objekata na sistemu grijanja, kao i širenje mreže daljinskog grijanja u budućnosti.

”Odnose se na povećanje toplinskog konzuma na izvorištu u samoj Termoelektrani i rekonstrukciju i sanaciju magistralnog vrelovoda u dužini od pet kilometara, mjereći od samog izvorišta odnosno Termoelektrane”, kaže Delić.

Trenutno se vrše aktivnosti na izradi projektno-tehničke dokumentacije, kao i:

”Pribavljanju odnosno ishodovanju urbanističko-tehničke dokumentacije i razmatranju odnosno usvajanju najpovoljnijih rješenja po pitanju jednog od najznačajnijih infrastrukturnih objekata u posljednjih 30-40 godina u gradu”, rekao je Delić.

Ovime iz Službe potvrđuju da će se novi stambeni objekti u narednim godinama moći priključiti na sistem daljinskog grijanja.

POSLJEDNJE DODANO