21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

Izvoz grafičke i papirne industrije BiH veći za 46 posto

Grafička i papirna industrija Bosne i Hercegovine ostvarile su porast izvoza u prošloj i ovoj godini.

U 2021. godini izvoz je iznosio 400,15 miliona KM ili 33,6 posto više nego u 2020. godini. Za četiri mjeseca 2022. godine izvoz je iznosio 162,27 miliona KM ili 46,1 posto više nego u istom periodu 2021. godine, rečeno je na sastanku Skupštine Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održanom 9. juna.

Kako je u prezentaciji navela sekretar Asocijacije Selma Bašagić pokrivenost izvoza uvozom je bila 81,9 posto, što je identično pokrivenosti u 2021. godini.

Na sastanku je potpredsjednik Asociacije i direktor kompanije Unioninvestplastika Jasmin Muminović upoznao prisutne sa aktivnostima na obezbjeđenju repromaterijala putem Unioninvestplastike, koja ima dobra iskustva i sarađuje sa renomiranim dobavljačima papira i drugih materijala.

U budućem periodu se očekuje potpisivanje ugovora sa dobavljačima izvan Europske unije, tako da će za štamparije biti otvorene i veće mogućnosti za saradnju.

Na sastanku je ja prihvaćena i inicijativa da se u skorije vrijeme organizira sastanak sa predstavnicima IKT Asocijacije pri Vanjskotrgovinskoj komori radi razgovora o mogućnostima saradnje.

POSLJEDNJE DODANO