Izvoz u Italiju iz BiH pao za više od 92 miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prethodne, izvoz u Italiju pao je za više od 92 miliona KM, što je pad od oko 28 posto.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine BiH je iz Italije uvezla robu u vrijednosti od 350,1 milion KM, a istovremeno izvezla 241,3 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine u BiH iz Italije uvezeno 417,9 miliona KM, a izvezeno 333,5 miliona KM.

“Potpuno očekivano. Italija je drugi spoljnotrgovinski partner BiH, a s obzirom na to da je tamo značajno eskalirao problem sa virusom korona, to što se dešava sa privrednom prelilo se i kod nas. Odlukom vlasti Italije dio preduzetnika je prestao da radi i njihovi dugogodišnji partneri u BiH morali su zatvoriti svoje pogone i proizvodnju”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Mada je teško predviđati, vrlo je izvjesno da bi se pad izvoza u Italiju mogao nastaviti i u aprilu s obzirom na to da se još ne očekuje normalizacija stanja, mada postoje najave da bi u drugoj polovini ovog mjeseca mnoge italijanske kompanije mogle ponovo početi da rade.

U Italiju iz Bosne i Hercegovine najviše se izvoze obuća, neorganski hemijski proizvodi, olovo i proizvodi od olova te mašine i alati, a kada je riječ o uvozu iz te zemlje, najviše smo uvozili bakra i proizvoda od bakra, mašine i aparate, mehaničke uređaje, krzno, sirovu kožu, svilu te meso i voće.

Privrednici i proizvođači koji uglavnom posluju sa Italijom ističu da je još rano govoriti i procjenjivati šta se može očekivati s obzirom na to da sve zavisi od epidemiologa i stručnjaka koji će na kraju i reći kada je sve gotovo i kada se život može vratiti u normalnu.

I u Vanjskotrgovinskoj komori BiH nedavno su rekli da su najviše pogođene privredne grane koje su poslovale sa Italijom te da je samo tekstilna industrija zabilježila pad u martu od 20 odsto s obzirom na to da većina repromaterijala dolazi iz te zemlje.

Ipak, istakli su da se situacija iz dana u dan popravlja te da je sve manje problema i kada je u pitanju prevoz robe, ali i nabavka repromaterijala.

(RTV Slon/Nezavisne novine)