15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Izvoz u Tursku iz TK 33 miliona KM, a uvoz 220 miliona

Izvoz iz Tuzlanskog kantona i BiH u Tursku nije zadovoljavajući, što je konstantovano i danas. U posjeti Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla danas su boravili privrednici okupljeni u Asocijaciju izvoznika istočne crnomorske oblasti iz Turske. Cilj posjete je pronaći partnere u TK i BiH za buduće zajedničke aktivnosti.

Tuzlanski kanton izvozi nekoliko puta manje u odnosu na uvoz proizvoda iz Turske. Kako navode iz Kantonalne privredne komore Tuzla, u prošloj godini je iz Tuzlanskog kantona izvezeno u ovu zemlju oko 33 miliona KM proizvoda, a uvezeno 220 miliona.

”BiH i Tuzlanski kanton su najpovoljnije mjesto za investiranje. Zašto? Zato što imamo najniži PDV, najniži porez na dobit i tu su naše prednosti. Uostalom, imamo tu infrastrukturu i industrijsku kulturu koja bi bila sigurno interesantna za zajednička ulaganja”, navodi Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Turski privrednici žele provoditi zajedničke projekte sa privrednicima iz Tuzlanskog kantona i BiH, te na taj način unaprijediti djelovanje, na obostranu korist. Zainteresovani su za oblast građevinarstva, te traže firme iz tog sektora za zajedničke investicije.

Turski privrednici očekuju da će ovaj susret donijeti određene rezultate. Saradnju žele ostvariti i sa privrednicima iz cijele države, pa će tako delegacija iz Turske već narednih dana imati sastanak sa predstavnicima Privredne komore FBiH.

POSLJEDNJE DODANO