Izvršeni pretresi na devet lokacija u TK: Uhapšeno osam osoba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Policijski službenici Ministartstva unutrašnjih poslova TK su nakon pretresa na devet lokacija u sedam lokalnih zajednica uhapsili osam osoba koje se sumnjiče za različita krivična djela.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su na osnovu naredbi Općinskih sudova, a po predhodno sačinjenom Operativnom planu, čiji je osnovni cilj sprovođenje zajedničkih policijskih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i hvatanju izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, krvnih i imovinskih delikata na području Tuzlanskog kantona, u srijedu 30. januara izvršili pretrese na ukupno 9 lokacija na području Tuzle, Živinica, Banovića, Kalesije, Gradačca, Gračanice i Lukavca.

Pretresom su pronađeni i oduzeti sljedeći predmeti: dvije lovačke puške, polu-automatska puška, pištolj cal 9 mm, 11 okvira za automasku pušku, 35 kom. municije 7,62 mm, 7,9 mm i 16 mm, jedna protiv pješadijska mina “Mrud“, bušilica, šest motornih pila, brusilica, veća količina pirotehničkih sredstava, lap top, muzička linija, mobilni telefon, kutija u kojoj se nalazila biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Četiri manja pvc. smotuljka u kojima se nalazila materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, dvije tablete „Suboxon“, digitalna vaga i drugo, navodi se u saopćenju MUP-a TK.

Nakon završenih pretresa sedam osoba je privedeno u službene prostorije radi kriminalističke obrade, dok će nakon kompletiranja predmeta nadležnom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podneseni Izvještaji protiv: H.Š. rođen 1996. godine, nastanjen na području općine Gradačac, zbog osnova sumnje da je počinio dva krivična djela ”Teška krađa” iz čl. 287. KZ FBIH, S.D. rođen 1950. godine nastanjen na području općine Kalesije, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ”Nedozvoljeno držanje oružje ili eksplozivnih materija” iz čl. 371.KZ FBiH, J.M. rođen 1988. godine nastanjen na području općine Banovići, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz čl. 72.  Zakona o oružju i municiji TK-a, E.D. rođen 1995. godine iz Živinica, zbog  osnova sumnje da je počinio krivično djelo ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”  iz čl. 238 KZ FBiH, F.S., rođen 1980. godine, zbog  osnova sumnje da je počinio krivično djelo ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih doga” iz 238. KZ FBiH , E.J, rođen 1988. godine , nastanjen na području Grada Tuzle, zbog osnova sumnje da je počinio dva krivična djela ”Teška krađa” i ”Ugrožavanje javnog prometa opasnom radnjom” iz čl. 334 KZ FBiH i Đ.E., zbog osnova sumnje da je počinio dva krivična djela ”Lahka tjelesna povreda” iz čl.173. KZ FBiH i ”Ugrožavanje sigurnosti” iz čl. 183. KZ FBiH.

Osoba A.Dž. zbog osnova sumnje da je počinila dva krivična djela ”Razbojništvo” iz čl. 289. KZ FBiH, dana 23.12.2018. i 23.01.2019. godine nad kladionicom na području Tuzle, nakon kriminalističke obrade predata je u nadležnost Tužilaštva TK.