Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Sarajevu se danas održava jednodnevna radionica na temu „Istraživanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje“, kojoj prisustvuje oko 40 policijskih službenika/ca iz agencija za provođenje zakona BiH.

Radionica se provodi u okviru projekta „Zaštita ljudskih prava: Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama“, koji se realizira uz podršku Ambasade SAD.

Cilj radionice jeste povećanje senzibiliteta policije u radu sa LGBTI osobama, prepoznavanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje, te blagovremeno istraživanje i dokazivanje istih.

Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama doprinijet će povećanju povjerenja u policijske strukture i većem broju prijava krivičnih djela, a uspješne istrage i procesuirana krivična djela preventivno će uticati i na potencijalne počinioce.

Zločini iz mržnje šalju snažnu poruku netrepeljivosti i izazivaju veliki strah u zajednici prema kojoj su usmjerene zbog čega je bitno da država reagira odmah.

Predavači/ce su eksperti/ce u toj oblasti iz Udruženja „Mreža policijskih službenica“, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Sarajevskog otvorenog centra.

U uvodnom izlaganju, naglašeno je da BiH karakterizira visok stepen homofobije, bifobije i transfobije, čije je uzrok najvećim dijelom neiformiranost, zbog čega su LGBTI osobe izložene stalnoj diskriminaciji i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava. Budući da krivična djela počinjena iz mržnje imaju tendenciju eskaliranja, veoma je značajno blagovremeno reagiranje policije.

Posebno je naznačeno da je policija servis svih građana/ki i da ovlaštene službene osobe moraju postupati profesionalno u svakom konkretnom slučaju bez ispoljavanja predrasuda prema bilo kome, saopćeno je iz Udruženje “Mreža policijskih službenica”.