10 C
Tuzla
10.12.2022.

Jačanje saradnje agencija za borbu protiv korupcije BiH i Sjeverne Makedonije

Predstavnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) i Državne komisije za sprečavanje korupcije Sjeverne Makedonije danas su se na sastanku u Skoplju dogovorile da će potpisati sporazum o saradnji u kojem će se definisati buduće jačanje bilateralne saradnje i međusobna podrška ove dvije institucije u okviru regionalnih i multilateralnih aktivnosti.

Na veoma konstruktivnom radnom sastanku razgovarano je o iskustvima i neophodnim aktivnostima s ciljem poboljšanja zaštite zviždača i jačanja svijesti o prevenciji korupcije u društvu.

Pored toga, bilo je govora i o potrebi za snažnijom saradnjom sa nevladinim sektorom, kao i o ulozi državnih tijela za borbu protiv korupcije u procesu iniciranja i usvajanja zakonske regulative koja se odnosi na lobiranje.

Rukovodstvo APIK-a u Sjevernoj Makedoniji boravi na poziv i u organizaciji Francuske ambasade u BiH, a povodom održavanja antikorupcijskog seminara o temi „Prevencija i suzbijanje korupcije, perspektive Francuske i jugoistočne Europe“, saopćeno je iz APIK-a.

POSLJEDNJE DODANO