Jaki udari vjetra u centralnim i zapadnim dijelovima BiH

     

IZ BIHAMK-a upozoravaju na jake udare vjetra ovoga jutra upozoravamo u centralnim i zapadnim krajevima, a izdvajamo dionice Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Turbe-Banja Luka, kao i puteve na području Livna, Glamoča i Mrkonjić Grada.

Kolovoz je mokar, a povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, a od 08 do 15 sati i kroz tunel Skela na magistralnom putu Donji Vakuf-Jajce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Pojačan je promet vozila na ulazu u BiH na graničnim prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.