Januar donosi nove snježne padavine, ali ne i čistiji zrak: Tuzlansko nebo i dalje onečišćeno!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Snježne padavine koje su posljednjih nekoliko dana dodatno zabijelile Tuzlu i Tuzlanski kanton, za sobom su ostavile klizave trotoare i djelomično neprohodne puteve u zavisnosti kojim se dijelovima grada i kantona krećete. Osim što je stvorio nešto duže kolone u saobraćaju i dodatne poslove svima koji moraju ići za svakodnevnim obavezama, snijeg je, barem na kratko, raščistio i zrak.

Iako je to doslovno bilo kratko, Tuzlaci su čist zrak udisali i sinoć kada su se padavine intenzivirale, a parametri na mjernim stanicama za praćenje i analizu kvalitete zraka smanjili.

Internet platforma Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK koja iz sata u sat ažurira informacije o kvalitetu zraka u različitim dijelovima kantona, jutro poslije padavina dominantno je zelene boje.

Mjerenja sumpor dioksida na mjernim stanicama Skver u Tuzli, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Banovići u 10 sati pokazuju parametre čistog ili neznatno čistog zraka. Međutim, ukoliko se analiza zraka prati posredstvom platforme Eko-akcije zrak u Tuzli i to na Skveru i u blizini BKC-a TK predstavljen je crvenom bojom i parametrima koji variraju od 168 do 171.

Također, ako se prati udjel NO2, odnosno azot-dioksida u zraku i tu je situacija skoro pa jednaka prethodnim mjerenjima. Stranica resornog ministarstva pokazuje iznose manje od 50 što je dodatni doprinos čištoći zraka.

Da će zrak i u narednim danima biti nešto čistiji, ali ne u kontinuitetu, pokazuje i prognoza Federalng hidrometeorološkog zavoda BiH.

Već sutra prognozira se oblačno vrijeme, praćeno snijegom i mjestimično mogućom kišom.  Slično će biti i u petak, dok bi se u subotu padavine smanjile, što predstavlja novu priliku za nakupljanje onečišćenih mikročestica u zraku na tuzlanskom nebu.