21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Japan obilježio 75 godina od kapitulacije u Drugom svjetskom ratu

Povodom 75 godina od predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, premijer Šinzo Abe izjavio je da se više nikada ne smije dogoditi tragedija rata, dok je car Naruhito izrazio “duboko žaljenje” zbog ratne prošlosti, koja i dalje proganja istočnu Aziju.

“Nikada više da se ne ponovi tragedija rata. Nastavićemo da budemo posvećeni ovom čvrstom obećanju”, rekao je Abe na zvaničnoj ceremoniji u čast poginulih.

Car Naruhito (60) se na zvaničnoj ceremoniji poklonio pred oltarom ispunjenim cvijećem zajedno sa caricom Masako.

“Iskreno se nadam da se užasi rata nikada više neće ponoviti”, rekao je Naruhito.

Abe je uputio obredne darove tokijskom hramu Jasukuni za poginule u ratu, ali nije otišao u ličnu posjetu jer bi to izazvalo protivljenje Kine i Južne Koreje.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In rekao je da je Seul uvijek spreman da razgovora o istorijskim sporovima sa Tokijom.

Četiri ministra Vlade Japana posjetila su hram Jasukuni, javlja BBC.Kina i Južna Koreja smatraju uvredljivom svaku posjetu visokih japanskih zvaničnika hramu Jasukuni koji je posvećen i grupi od 14 japanskih ratnih lidera koji su osuđeni za ratne zločine.

Peking i Seul ovaj hram vide kao simbol vojne agresije Japana.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje izrazio je duboko razočarenje i zabrinutost zbog posjete japanskih ministara, ističući da japanski lideri moraju svojim postupcima da pokažu “duboko kajanje”.

Japan je ušao u Drugi svjetski rat u septembru 1940. godine, a SAD je uvukao 1941. godine napadom na pomorsku bazu Perl Harbur na Havajima.

Do kraja rata više od 100.000 Amerikanaca i 71.000 britanskih i vojnika Komonvelta, uključujući više od 12.000 ratnih zarobljenika, umrlo je na Pacifiku.

Milioni ljudi nastaradali su tokom japanske okupacije Kine i Južne Koreje.U Evropi je rat završen 8. maja 1945. godine nakon kapitulacije Njemačke, ali rat u regionu Azije i Pacifika nastavljen je još nekoliko mjeseci nakon toga.

IZVOR: RTV Slon/ BHRT

 

Vezane vijesti

TUZLA