Javni poziv u sklopu projekta ‘Obrti nude budućnost’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te Savezna agencija za rad SR Njemačke (Bundesagentur für Arbeit – BA) u saradnji sa Udruženjem njemačkih obrta (Zentralverband des Deutschen Handwerks – ZDH), danas su raspisali novi javni poziv u okviru projekta „Obrti nude budućnost“.

Javni poziv je otvoren do kraja godine, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Projektom je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u njemačka obrtna zanimanja za vrijeme trajanja projekta.

Projekt je prilika za bh. radnike da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, a važno je naglasiti da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u Bosnu i Hercegovinu kako bi ih mogli prenijeti na domaće tržište rada.

Projekt je otvoren za slijedeća zanimanja i kvalifikacije: elektroničar, metalostrugar, instalater za sanitarije, grijanje i klimatizaciju.

U projektu je osigurano besplatno učenje njemačkog jezika u Goethe Institutu, iznos od 780 KM za troškove smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja za vrijeme kursa jezika, te dokvalifikacija uz rad u Njemačkoj radi dobijanja njemačke diplome.

(RTV Slon/Fena)