15 C
Tuzla
22.03.2023.

Javni poziv za podršku u poljoprivredi u okviru projekta EU4AGRI

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavljen je Javni poziv za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.

Za razliku od prethodnih javnih poziva za uvođenje standarda i certifikaciju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji u ovom javnom pozivu data je mogućnost udruženjima i njihovim članovima/proizvođačima da mjeru podrške iskoriste za uvođenje oznake geografskog porijekla i to:

• Zaštićena oznaka porijekla (ZOP),
• Zaštićena oznaka geografskog porijekla (ZOGP),
• Garantovano tradicionalni specijalitet (GTS)

Prijave se mogu podnijeti putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba od 07. decembra 2022. godine dok je krajnji rok 30. decembar 2022. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene kroz druge kanale (pošta ili email) se neće uzeti u razmatranje.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji – EU4Agri

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavljen je Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju – EU4Agri

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3.5 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM. Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinanasiranje iznosi minimalno 30%. Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća.

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krompir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.

Prijave se mogu podnijeti od 23.11.2022. godine, dok je krajnji rok za podnošenje prijava je 31. januar 2023. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

POSLJEDNJE DODANO