22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Je li požar u Čajićima izazvan s namjerom da se zametnu tragovi nelegalne sječe šume?

Za 22 dana jula, tuzlanski vatrogasci su gasili 20 požara od kojih i onaj većih razmjera u naselju Čajići u Mjesnoj zajednici Par Selo. Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u ranim jutarnjim satima, kada je trava još vlažna, tako da je isključena mogućnost samozapaljenja. Vatru su gasili dva dana.

”Izlaskom na teren vatrogasci su ugasili požar, poslije završenog posla izvršili obilazak opožarenog područja, u blizini požara pronašli su odbačeni kanister. Po svojim karakteristikama ukazuje da je u njemu bila zapaljiva tečnost. Postoji mogućnost da je taj kanister korišten za namjerno podmetanje požara”, kaže Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Ove informacije su dostavili policiji, koja je pozvana da izvrši uviđaj. Ko je imao motiv za namjernu paljevinu?, pitanje je koje je postavio i gradonačelnik Tuzle na sjednici Gradskog štaba civilne zaštite. Razlog bi mogao biti, zametanje tragova nelegalne sječe šuma, moglo se čuti na sjednici.

”Kada su obavijestili policiju i kada se tu pojavila policija, više nije bilo izbijanja požara. Kako to, da izbije prije policije tako rano, a kad se ugleda policija, više ne izbija požar”, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U gradskom štabu očekuju da će nadležni organi provesti dodatnu istragu i utvrditi je li požar podmetnut?

”Ukoliko je namjerno da se otkrije počinilac, da se spriječi to. I da se posebno ima u vidu ko bi mogao imati motiv da podmetne požar, ko bi mogao imati koristi za slučaj pojave požara niskog rastinja i šuma”, kaže Imamović.

Izazivanje požara, bilo namjerno ili nenamjerno je kažnjivo, što je regulisano zakonskim odredbama na nivou grada, kantona i entiteta. Odlukom o komunalnom redu grada, za paljenje vatre na otvorenom  predviđene su novčane kazne do 500 KM.

”Kantonalni zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu je uredio kompletno pitanje koje obuhvata tu materiju, i također je propisao novčane kazne za određeno izazivanje požara, a nadležnost na provođenju ovog zakona i sankcionisanje učinilaca tih djela je na kantonalnim protivpožarnim inspektorima”, navodi Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika civilne zaštite Tuzla.

Paljenje požara je prema zakonskim odredbama na federalnom nivou tretirano kao izazivanje opće opasnosti. Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH kazna za izvršioca ovog djela je do tri godine zatvora.

POSLJEDNJE DODANO