Jedina u BiH: Elektrotehnička škola Tuzla uskoro će imati svoju elektranu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tuzlanska Elektrotehnička škola uskoro će proizvoditi svoju struju i bit će neovisna o električnoj energiji Elektroprivrede. Zahvaljujući ovom projektu koji uključuje proizvodnju električne energije korištenjem solarnih panela, a koji će biti postavljeni na krov zgrade, ova škola bit će jedina javna ustanova u BiH koja će biti neovisna o električnoj energiji elektroprivrede.

„Solarna elektrana će imati sto kilovata. Mi smo sada trenutno u situaciji da trošimo oko 55 kW struje dnevno što znači da je projekat samoisplativ. Imajući u vidu da je kroz sve odbitke poreza ta struja i dalje skuplja u odnosu na onu koju mi sada trošimo. Taj projekat će u narednih 10 godina sam sebe isplatit,“ rekao je Selmir Dadanović – direktor Elektrotehničke škole Tuzla.

Ovaj projekat zapravo druga je faza projekta koji je započet prije nekoliko mjeseci i u okviru kojeg je urađeno utopljavanje škole, odnosno izmjena stolarije i nova fasada.  Projekat izgradnje solarne elektrane sada je u fazi dobijanja dozvole od Elektroprivrede, a nakon što je dobiju, u realizaciju će krenuti s proljećem ove godine. Bez sanacije krova na školi, solarna elektrana košta 100 hiljada KM, a osim vlastitog učešća škole, kroz kapitalna ulaganja, projekat će finansirati i Vlada Tuzlanskog kantona. Osim sa finansijske, ovaj projekat je izuzetno značajan i sa naučne strane.

„U edukativnom smislu ima ogroman značaj jer će učenici imati priliku da vide i kontrolišu i upravljaju na neki način tom elektranom. Bit će upućeni u način na koji se proizvodi ta električna energije iz sunčeve, u način konverzije, način upravljanja, distribuiranja dalje prema elektro-energetskom sistemu,“ kazao je Hasan Halilčević – profesor praktične nastave u Elektrotehničkoj školi.

Cilj je zakoračiti u budućnost energetike

Osim stručnih osoba i profesora Elektrotehničke škole, na izgradnji solarne elektrane će raditi i učenici ove škole, koji se puni entuzijazma već uveliko pripremaju za ovaj projekat.

”Za konverziju sunčeve u električnu energiju potrebna nam je određena oprema u koje ubrajamo solarne panele, regulatore, akumulatore, invertore i naravno potrebni su nam potrošači. Solarni paneli služe za konverziju sunčeve energije u električnu i tu električnu energiju koja je istosmjerna vodimo na regulatore, a dalje idemo na invertore,“  kazao je Armenis Mujkić – učenik Elektroteničke škole Tuzla. „Taj nam invertor služi za pretvaranje istosmjerne električne energije u izmjeničnu električnu energiju da bismo je dalje mogli koristiti na našim potrošačima,“ Adi Ribić – učenik Elektrotehničke škole Tuzla.

Postavljanje solarnih panela predstavlja i želju menadžmenta škole da zakorači u budućnost energetike. Zbog toga ova ustanova namjerava u narednom periodu uvesti i novo usmjerenje „tehničar obnovljivih izvora energije, koje je novitet u bh. školstvu i u okviru kojeg će učenici moći da proprate kompletan proces proizvodnje električne energije.