1.7 C
Tuzla
06.12.2023.

Jedina žena dimnjačarka u BiH za Slon radio otkrila tajnu uspjeha i svoj put do brojnih nagrada i priznanja (FOTO)

Sa samo šest godina Dajana Đurić iz Brčkog uplovila je u dimnjačarski zanat. S obzirom da se njena porodica godinama unazad bavi ovim poslom, bilo je neminovno da i ona naslijedi taj put, ali ono što ju je izdvajalo od ostalih i zbog čega je bila pod lupom javnosti je činjenica da je jedina žena u BiH, koja se bavi ovim poslom, što je bio i povod da je ugostimo u programu Slon radija.

Prema njenim riječima, žena u bh. društvu može sve što poželi, samo tajna uspjeha je po njoj kada se osoba odrekne konkretnih želja da vrlo lako dođe do uspjeha, a i do bogatstva. Predrasuda je bilo i biće, jer mnogi tvrde da dimnjačarstvo nije za djevojke i žene, ali nju to ne dotiče,  jer ona svoj posao voli, živi i nju te predrasude ne dotiču iz razloga što mnogi kažu da žene ne mogu biti ravnopravne s muškarcima, ali ona je dokaz da mogu, samo ako se malo potrude.

Dajana ima i savjet za one koji se lako odriču svojih snova, zbog predrasuda društva:

„Svako treba da ima svoje snove i da sanja nešto, ali se ne treba obazirati šta treće ili četvrte osobe govore ili šta društvo govori. Dokle god je posao pošten koji vi radite i ako u tom poslu preovladavaju predrasude, mislim da se ne treba obazirati, već samo svoj put nastaviti i težiti ka svom cilju, te se truditi da se svaki dan usavršavamo u poslu kojim se bavimo.

Brojne su anegdote sa radnog mjesta, a neke od njih podijelila je i za slušatelje Slon radija.

„Kada smo došli u jedno domaćinstvo da čistimo dimnjak, gospođa koja nas je dočekala, odmah se uhvatila za dugme, kada je vidjela mene, a nakon nekog vremena ukazao se i njen sin, koji je vidno iznenađen uhvatio se za glavu i izjavio, jao djevojka dimnjačar, da bi ona na to odgovorila, mislim da se ti ne bi trebao hvatati za glavu, već za dugme, jer tebi bih donijela duplu sreću“.

Inače, narodna vjerovanja govore da dimnjačari donose sreću i da bismo se svaki put kada ih vidimo, trebali uhvatiti za dugme.

 Dimnjačarstvo je Dajani donijelo i brojne nagrade i priznanja, čime je još jednom dokazala da je za nju samo nebo granica, tako je 2018. godine među 150 nominovanih za osobu godine i osvajanje prestižne nagrade “Večernjakov pečat”, u kategoriji “Pothvat”, našla se i ona.  Njene riječi te godine ostavile su znatan pečat u bh. javnosti:  “Dimnjačarstvo jeste prljav posao, ali voda sve opere. Ja ne radim za dimnjačarstvo, ja za ovo živim”, istakla je ona..

 

 

Vezane vijesti

TUZLA