Jedinstvo će obilježiti tri decenije od osvajanja titule prvakinja Evrope

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Košarkaškom klubu Jedinstvo Piemonte iz Tuzle štampan je plakat kojim se najavljuje obilježavanje 30 godina od istorijskog uspjeha bh. košarke – osvajanja naslova prvakinja Evrope.

Ekipa pod tadašnjim imenom Jedinstvo Aida, pod vodstvom legendarnog trenera Mihajla Mikija Vukovića, 22. marta 1989. godine u Firenci je pobijedila ekipu italijanskog prvaka Primigija iz Vicenze rezultatom 74:71 i popela se na košarkaški Olimp Evrope.

Kapiten te ekipe, Mara Lakić – Brčaninović, danas je direktorica Jedinstva Piemonte i  potvrdila je informaciju da se priprema obilježavanje jednog od najvećih sportskih uspjeha u BiH svih vremena.

– S pripremama smo polako počeli unutar kluba, a uskoro ćemo formirati organizacioni odbor i krenuti s aktivnostima. Proslavu planiramo organizirati u junu ove godine, a vjerovatno ćemo upriličiti i prigodnu košarkašku utakmicu. Na vrijeme ćemo javnost obavijestiti o svemu – izjavila je Lakić – Brčaninović.

Osim naslova prvakinja Evrope, Jedinstvo Aida osvojilo je 1980. godine i naslov viceprvakinja Kupa Liliane Ronchetti, piše Fena.