20 C
Tuzla
29.05.2023.

 Jednoglasno usvojen amandman za nabavku senzora za mjerenje šećera u krvi

Nakon oštrih reakcija javnosti i opozicionih stranaka zbog neizglasavanja  amandmana da se Udruženje Novi horizonti uvrsti u gradski Budžet, vijećnici parlamentarne većine  promjenili su mišljenje te je na današnjoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla amandman jednoglasno usvojen. Kao prvobitni razlog za neizglasavanja amandmana većina u GV Tuzla navela je jednakopravnost sve oboljele djece i potrebu da se sredstva za ove namjene učine dostupnim svima, a ne samo članovima pomenutog Udruženja. Opozicija ipak misli da je preko udruženja lakše djelovati, pa tako i nabaviti senzore za bezbolno mjerenje šećera u krvi za što su sredstva iz budžeta prvobitno planirana.

“Dakle ti senzpri za bezbolno vađenje krvi i nalaze se prije svge najlakše nabavljaju preko udruženja, samostalno roditelji teže to nabavljaju. To  je ustvari čitava problematika sa kojom se bavili posljednjih nekoliko dana”- istakao je Admir Čavalić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla (SBiH)

Prema riječima opozicije veliku grešku u neizglasavanju je počinila statutarna komisija, a do ove vrste  rasprave uopšte nije trebalo ni doći.

 “Dakle statutarna komisija se nije smjela ovako olako upustiti u budžetska ptanja i to da pravnici tumače nešto što je ekonomski završeno u februaru. Vidjeli su da je došlo do greške, drago mi je da je greška ispravljena i uvijek čestitam na tome najveća hrabrost je ispraviti svoju grešku.” rekao je Admir Čavalić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla (SBiH)

 Međutim, nakon reakcije javnosti i opozicionih stranaka, vladajuća većina predložila je na usvajanje inicijative da se Udurženje Novi Horizonti ne isključi iz raspodjele sredstava Budžeta, ali da sredstva dobiju i oni građani, odnosno djeca koja nisu članovi udruženja.

Upravo to dan prije održavanja vanredne sjednice saopćili su i iz vladajuće Socijaldemokratske partije.

“Na ovaj način će se u Budžetu Grada Tuzle za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi obezbjediti ukupno 78.000 KM, od čega će 38.000 KM biti realizovano putem UG Novi Horizonti iz Tuzle, a 40.000 KM će se na bazi kriterija koje utvrdi GV Tuzla dodjeljivati Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu”

Jednoglasnim usvajanjem Amandamana za odobrenje sredstava za  nabavku aparata za mjerenje šećera u krvi zadovoljni su i iz pozicije i opozicije, napominjujući da je zadaća vijećnika da budu  u službi građanki i građana ovog grada.

“Želim i čestitam vladajućoj većini koja je priznala svoju grešaka I danas smo jednoglasno donijeli odluku koja je najbolja za sve.” dodala je Selma Ćatibušić, vijećnica u Gradskom vijeću Tuzla  (Platfroma za progres)

“Želim da kažem da sam izuzetno ponosna na udruženja i nadam se da ćemo više ovakvih udruženja ubaviti u budžet i one koji ne zaslužuju izbaciti iz budžeta i da pravimo budžet koji je senzitivan spram stvari potreba grada Tuzla i građana” – rekao je Omer Berbić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla (Naša stranka)

Na današnjoj sjednici predloženo je da ubuduće vjećnici  pozicionih i opozicionnih stranaka zajedno učestvuju i sarađuju, te da kroz neformalne sastanke klubova usaglase stavove,  kako ne bi došlo do sličnih situacija i uzurpiranja javnosti. Vrijedi napomenuti da se sjednice i dalje održavaju online, ted a u Sali za sjednice Gradskog vijeća prisustvuju samo članovi opozicije.

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!