5 C
Tuzla
03.12.2022.

Jednokratna pomoć radnicima biće oslobođena plaćanja poreza i doprinosa

Federalno ministarstvo finansija saopćilo je da je donijelo Pravilnik o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se uređuje izuzimanje od obaveze plaćanja poreza na dohodak jednokratnih pomoći iz Odluke o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je Vlada Federacije BiH donijela na 322. sjednici održanoj 7.7.2022. godine.

Odlukom  je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku, isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080 KM do 31.12. ove godine.

Navedena pomoć, isplaćena pod uslovima utvrđenim Odlukom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu, te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa.

Pored toga, ovim pravilnikom se propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto, do 31.12.2022. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

POSLJEDNJE DODANO