Jednomjesečni pritvor za Alena Bećirevića iz Tuzle: Mnogobrojne krađe na području Brčko distrikta

Foto: Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO
Tuzlak Alen Bećirević uhapšen je zbog sumnje da je počinio mnogobrojne krađe na području Brčko distrikta. Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta određen mu je jednomjesečni pritvor.

Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Foto: Ilustracija

Tužilaštvo Distrikta sprovodi istragu protiv A.B. zbog sumnje da je od 7. juna do 11. novembra u Brčkom, kada je uhapšen, počinio seriju od devet teških krađa. Sumnja se da je A.B., da bi pribavio imovinsku korist, oduzimao novac iz stambenih, trgovinskih, ugostiteljskih i javnih objekata koristeći nepažnju i odsustvo vlasnika ili zaposlenih i provalne postupke. Među oštećenima su uglavnom trgovinski djelatnici, vjernici koji su pokradeni tokom molitve u džamiji, ali i advokat koji ga je službeno branio. Njima je pojedinačno pričinjena šteta u iznosu od 40 do 750 KM, a ukupno blizu 3 000 KM. Podsjećamo da je za slične radnje A.B. nedavno već optužen od strane ovog tužilaštva. Optužnicom potvrđenom prošlog mjeseca on se tereti da je početkom jula u Zdravstvenom centru Brčko iz bolničke sobe oduzeo mobilni telefon pacijenta vrijednosti od oko 700 KM, saopćili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Nakon što ga je lokalna policija povezala s još devet krivičnih djela, osumnjičeni je lišen slobode i doveden u prostorije ovog tužilaštva, gdje je odmah ispitan. Tužilaštvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor A.B. u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja istragu protiv A.B. radi dokazivanja krivičnog djela teške krađe (iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.