Jesen nam je pred vratima; bit će kiše ali i toplih dana!

Jesen nam je pred vratima; bit će kiše ali i toplih dana!

Objavio: -

Pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom pratit će nas do kraja sedmice uz znatno niže temperature koje će, sa odmicanjem sedmice postepeno rasti te bi u Tuzli u petak trebale dostizati 25 stepeni Celzijusa. Ako je vjerovati prognozama meteorologa prava jesen je na pragu uz nešto više temperature u odnosu na projek za ovo doba godine.

Prema podacima Federalnog hidormeteorološkog zavoda BiH trend stabilnog i sunčanog vremena, bez osjetnijih pogoršanja, uz natprosječne temperature, zadržaće se u većim dijelom naše zemlje u periodu od 05.09 do 11.09.2016. godine. Jesen 2016.  godine  na  prostoru  Bosne  i  Hercegovine,  prema  prognostičkim materijalima trebala bi da bude nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka.

„Sezonska prognoza (septembar, oktobar i novembar) pokazuje da će temperature zraka biti veće sredinom septembra i u većem dijelu novembra.  U  navedenom periodu  mogući su kratki prodori  hladnijeg  zraka, a  samim  tim  i veća  negativna odstupanja.

U prvoj i trećoj dekadi septembra i početkom oktobra, temperature zraka mogle bi da budu u granicama  višegodišnjeg prosjeka“, izjavio je Damir Šantić, dežurni u Odjelu za vremenske analize i prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Srednje minimalne temperature zraka ove sezone bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Odstupanja srednje maksimalne temperature tokom jeseni bit će nešto veća u odnosu na odstupanja srednje minimalne temperature i kretat će se između i oko 1,5 stepeni Celzijusa.

„Očekivane sume padavina  tokom  jeseni  trebale  bi  da  budu oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih suma. Periodi sa nešto manjom sumom padavina mogući su početkom septembra, sredinom oktobra i većim dijelom novembra. Nije isključeno da tokom jeseni bude više perioda sa intezivnijim padavinama. Signal za veće padavine postoji za periode:  početak druge polovice septembra i novembra“.

Osjetnije promjene vremena u sedmici koja je pred nama pogodovaće poljoprivrednicima jer će pretežno oblačno vrijeme sa obilnijom kišom, pljuskovima i grmljavinom, te znatno nižim temperaturama  popraviti zalihe vlage u tlu. S druge strane, meteoropati će se zbog nepovoljnih biometeoroloških prilika uzrokovanih povećanjem naoblake i padavinama žaliti na umor, glavobolju i probleme sa snom. Pojačane tegobe i dalje će biti prisutne kod hroničnih bolesnika, pa se preporučuje izbjegavanje većih napora.