Jesu li obustavljene operacije na Međunarodnom aerodromu Tuzla?

Jesu li obustavljene operacije na Međunarodnom aerodromu Tuzla?

Uprkos sniježnim padavinama i izuzetno niskim temperaturama zraka, operacije na Međunarodnom aerodromu Tuzla se odvijaju bez problema. Osim sinoćnjeg leta za Frankfurt koji je bio preusmjeren na Beogradski aerodrom, te još jednog koji je bio preusmjeren za Budimpeštu, odgađanja i preusmjeravanja letova ni u vrijeme najvećih minusa nije bilo.

“Mi u ovom trenutku imamo adekvatno ljudstvo, kompletan posipni materijal, ureu koju mi posipamo ko svi aerodromi u Evropi da bi ta pista bila adekvatna za polijetanje i slijetanje aviona. Međutim, niske temperature potpomognute jakim vjetrom nisu dali urei da odradi svoja hemijska svojstva odnosno da otopi led sa poletno – slijetne staze.”, kazao je Rifet Karasalihović, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Temperatura zraka danas je iznosila oko -15 stepeni Celzijusa, a Wizz air-ov avion sa putnicima je uredno sletio.
No, iako su niske temperature pokazale zube i zaposlenim na Međunarodnom aerodromu Tuzla, ostale aktivnosti se odvijaju bez zastoja. Projekat pristupnih svjetala je tehnički završen, kompanija iz Beograda je završila kontrolu pred kraj decembra, te se finalni izvještaj očekuje svakog trenutka.

“Poslije toga ćemo objaviti rezultate. Mi se iskreno nadamo i imamo informaciju da su rezultati pozitivni za MAT i poslije toga ćemo biti u prilici objaviti taj flight check u našem aerodromskom priručniku, nakon čega ćemo mi biti u prilici zvanično početi sa radom prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla.”, dodao je Karasalihović.

Najavljena je modernizacija i investiranje u proširenje postojećeg terminala, ali i povećanje broja putnika na oko pola miliona. Upravo zbog povećanog broja putnika, tokom 2017. godine, u Međunarodni aerodrom Tuzla bit će uloženo oko pet miliona KM, finansirano po 50 posto iz Budžeta FBiH i TK, a 2,5 miliona bilo bi obezbijeđeno kreditnim zaduženjem tuzlanskog aerodroma. Osim pomenutih projekata izgradnje pristupnih svjetala, aktivnosti se vode i na drugim poljima, kao što je nastavak projekta izvoza mesa preko Međunarodnog aerodroma Tuzla o čemu ćemo više govoriti u jednoj od narednih informativnih emisija.