JKP Komunalac: 2500 porodica dobit će besplatne kante za selekciju otpada

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Edukovanje građana o selekciji otpada i očuvanje čistoće našeg grada primarni je zadatak Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Tuzla. Realizacija drugog projekta prekogranične saradnje sa manjim bh. entitom i gradom Užice već je otpočela, a ovaj put radi se o primarnoj selekciji otpada.

„U naredna dva do tri mjeseca bi trebala biti realizovana podjela 5000 kanti za 2.500 domaćinstava. Mi smo krenuli sa odabirom lokacija odnosno mjesnih zajednica tako da će veoma brzo građani biti obavješteni. Ovo je samo nastavak naših započetih projekata u Kuli i MZ Solana“ rekao je Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Ovo je samo nastavak započetih projekata u Kuli i mjesnoj zajednici Solana. Cilj projekta jeste da se u narednih pet godina što veći broj domaćinstava priključi primarnoj selekciji otpada, te da se na taj način produži vijek trajanja deponija, izvuku iskoristive sirovine za proizvodnju, te da se uspostavi kružna ekonomija koja bi doprinijela i otvaranju novih radnih mjesta.

Građani će biti educirani, osim toga mi ćemo i pratit količine koje oni odvajaju. Mi imamo jako dobru saradnju sa našim korisnicima, i građani su zainteresovani da učestvuju u svim projektima koji su interesantni za nas i naše korisnike tako da većina građana koja dobije posude odvaja otpad, objašnjava Bećirović.

U interesu građana i samog „Komunalca“ jeste da se ovakvim projektima stvori zdravije okruženje, i da se smanji proizvodnja samog otpada. Projekat primarne selekcije otpada bit će završen u naredna tri mjeseca, a do tada JKP Komunalac Tuzla, nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima i pripremama za zimsku sezonu.

Što se tiče redovnih aktivnosti mi sad se pripremamo za zimsko održavanje, nabavku posipnog materijala, servisiranje vozila. Ljeto je pri kraju, u toku su i završni radovi na zelenim površinama, ono što je ostalo da se odradi. Mi negdje 5-6 puta godišnje u sezoni sve naše zelene površine uradimo, zaključuje Bećirović.

Budući da jesen polako ali sigurno kuca na naša vrata i sa sobom donosi gomile žutog lišća, ekipa „Komunalca“ i u narednom periodu održavat će higijenu grada, te nastaviti u noćnim satima mehanički čistiti ulice.