23.9 C
Tuzla
27.05.2022.

JKP “Komunalac” Tuzla uređuje 750 do 800 hiljada kvadrata zelenih površina u gradu

Zvuk trimera i miris svježe pokošene trave znakovi su da je proljetna sezona na vratima, te da je vrijeme za realizaciju aktivnosti na uređenju zelenih površina. Uređenje parkovskih površina jedna je od glavnih aktivnosti Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” Tuzla, kako bi građanima obezbijedili kvalitetniji i ljepši ugođaj.

Za proljetnu sezonu održavanja zelenih površina radili smo na čišćenju svih tih zelenih površina, šta je ostalo od zime i stekli su se uslovi pošto je već dobrim dijelom vegetacija, trava počela rast, tako da smo već sad krenuli sa aktivnostima održavanja zelenih površina, košenje svih tih površina koje su u nadležnosti našeg preduzeća”, kazao je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” Tuzla.

Javno komunalno preduzeće “Komunalac” zaduženo je za čišćenje i uređenje oko 750 do 800 hiljada kvadrata zelenih površina, i ove aktivnosti provode se godišnje po sezoni pet do šest puta. Prema riječima direktora Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” Tuzla, uređuju se isključivo javne površine u gradu.

Građani bi trebali znati da sve površine koje su u vlasništvu objekata, zgrada, gdje oni žive, u neposrednoj blizini samih ulaza, dužni su sa svojim upraviteljima da to održavaju, jer dolazi često do zabune da građani misle da sve zelene površine i koje su ispred zajedničkih stanovanja naše preduzeće treba da održava”, dodaje Bećirović 

Pored uređenja zelenih površina, preduzeće “Komunalac” provodi aktivnosti sadnje cvijeća i orezivanja drveća, te kontinuirano radi na održavanju higijene.

Također, počeli smo i sa pranjem javno prometnih saobraćajnica, javnih površina u Gradu, mašinsko i ručno čišćenje”, naglasio je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” Tuzla.

Osim navedenih redovnih aktivnosti, realizuju se i razni projekti, a neki od značajnijih su i besplatno odlaganje kabastog otpada, odnosno “narandžasti vikend”, te projekat primarne selekcije otpada koji se uspješno provodi kako u individualnim stambenim objektima gdje su postavljene dvije kante, tako i u zajedničkim objektima gdje je postavljeno oko 50 tipskih objekata kako bi građani mogli odlagati, papir, karton, PET i staklo. Sve navedene aktivnosti aktivno se provode i bit će nastavljene i u narednom periodu, poručuju iz Komunalca.

POSLJEDNJE DODANO