JKP „Komunalac“ Tuzla uskoro provodi aktivnosti orezivanja stabala

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Duga, hladna i zima sa nešto više snijega nego inače, rezultirala je pojačane aktivnosti Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Tuzla. Tako se oko hiljadu tona posipnog materijala našlo na tuzlanskim ulicama. Ekipe Komunalca, vrijedno su radile, pa su i prije završetka zimske sezone naše ulice bile čiste i uredne.

“Dobar dio grada smo odradili, uključili smo i cisterne za pranje saobraćajnica i javnih površina. Možete primijetiti da se u noćnim satima te aktivnosti odvijaju i ono što ćemo u narednom periodu odraditi to je da uključimo i završimo, veća gradska naselja kako bi prvi krug kompletirali. Mi smo uključili određen broj radnika i pojačali aktivnosti da to ubrzamo i da na neki način i prije završetka sezone, odradimo” – kazao je Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

Druga aktivnost koju će Javno komunalno preduzeće Komunalac Tuzla u okviru proljetnih aktivnosti čišćenja grada provoditi jeste orezivanje stabala. U saradnji sa Službom održavanja Doma zdravlja Tuzla, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, već je započelo potkresivanje krošnji koje mogu biti smetnje u pojedinim vremenskim uvjetima. Neophodno je povremeno ukloniti pojedine grane jer usljed vjetra ili druge vremenske nepogode može doći do njihovog lomljena i povređivanja ljudi.

“Mi smo imali značajne aktivnosti i u prošloj godini i na neki način imali smo dobre rezultate, i ovo je period kada evidentiramo stanje na terenu  i da vidimo koja su to stabla koja trebamo uraditi i ujedno provodimo postupak javne nabavke za izbor ponuđača za mehaničko dizanje odnosno korpe na različitim visinama, tako da očekujemo da i ta aktivnost vrlo brzo krene, trenutno sve što se može sa zemlje pomalo radimo, još nisu ni vremenski uslovi adekvatni, u narodnom periodu ćemo intenzivirati tu aktivnost” – kazao je Bećirović.

Potkresivanje grana radi se prvenstveno zbog bezbijednosti prolaznika. Sa dolaskom ljepšeg vremena vršit će se sječa grana koje ugrožavaju sigurnost stanovnika. Dosadašnja iskustva provođenja ove aktivnosti donijela su dobre rezultate, te se kao takva i dalje provode u našem gradu.