Johann Sattler novi šef Delegacije EU u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vijeće Evropske unije imenovalo je u četvrtak  Johanna Sattlera za novog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

On će dužnost preuzeti 1. septembra i zamijenit će Larsa-Gunnara Wigemarka koji je imenovan 2015. godine.

Njegov se mandat temelji se na ciljevima EU politike u Bosni i Hercegovini, a to su stalni napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanje stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje koja mirno sarađuje sa svojim susjedima te osiguranje da zemlja nepovratno ide naprijed prema članstvu u EU nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

Kroz prethodno iskustvo, a trenutno kao austrijski ambasador u Albaniji, Johann Sattler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

Specijalni predstavnici EU predstavljaju politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona.

Prvi posebni predstavnici EU-a imenovani su 1996. godine.

Trenutno osam specijalnih predstavnika EU-a podržava rad visoke predstavnice Unije za vanjsku politiku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, navodi se na službenoj stranici Vijeća EU.

(RTV Slon/Fena)