Još uvijek se traga za 7000 nestalih osoba, naredna iskopavanja u Rogatici u blizini Višegrada

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Institut za nestale osobe BiH u ovoj godini ekshumirao je samo na području Srebrenice posmrtne ostatke četiri osobe za koje postoji osnovana sumnja da su žrtve proteklog rata. Nedavno otkrivena i masovna grobnica na Igmanu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 12 žrtava koje su stradale 1992. godine. I Na području Lukavca pronađeni su i ekshumirani posrmtni ostaci najmanje dvije osobe, područje Višegrada još uvijek krije masovne grobnice što su pokazale i posljednje aktivnosti istražitelja Instituta. Prema posljednjim informacijama u BiH još uvijek se traga za posmrtnim ostacima sedam hiljade osoba koje se vode kao nestale.

“Najprije se radilo na lokalitetu Gradina za koje se sumnjalo da krije masovnu grobnicu prema izjavama svjedoka. Nakon intenzivnog višednevnog rada na tom lokalitetu pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe. Informacije kojima smo raspolagali za taj lokalitet pokazale su se djelimično tačnim. Odmah potom prešlo se na drugi lokalitet 10-tak kilometara od te lokacije na Hrtar Grad gdje se otkrila masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci namanje šest žrtava, oni su prebačeni u Identifikacioni centar u Goraždu gdje su uzeti uzeti DNK uzorci kako bi se utvrdio identitet.”, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH .

U prošloj sedmici počele su i reekshumacije u Memorijalnom centru u Potočarima. 120 mezara će biti otvoreno kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci. Te reekshumacije trebale bi biti završene u ovoj sedmici, navodi Fazlić. Također proteklih dana rađene su ekshumacije i na Kameničkom brdu, gdje su uočeni posmrtni ostaci jedne osobe, najvjerovatnije žene. Zatraženo je urgentno djelovanje Tužilaštva i izdavanje naredbe za ekshumaciju na tom lokalitetu.

“u ovoj sedmici planira se i obilazak terena na području Rogatice za koje se sumnja da bi mogao skrivati masovnu grobnicu. Ide se u izviđanje pa nakon analiza će se vidjeti da li će tu biti nekih konkretnih rezultata, odnosno da li će informacija biti tačna. Nedavno je rađena ekshumacija na području Liplja kod Srebrenice ali se nije pokazala tačnom, ali posmrtni ostaci nisu pronađeni upros pouzdanom izvoru i informacijama.”, dodala je Fazlić.

S ciljem unaprijeđenja procesa pronalaska nestalih osoba u narednoj sedmici bit će potpisana pravila postupanja između Hrvatske, Srbije i BiH. Posmrtni ostaci žrtava Srebrenice naprimjer pronađeni su na području nekoliko općina Srbije.

“Mi imamo 4000 slučajeva koji su smješteni na području bivše Jugoslavije a koje nisu identifikovane. Radit će se na identikifaciji tih osoba, odnosno razmjeni informacija kako bi se identiifikovali, i našlče konačan smiraj. Kako bi se uzeli dodatni krvni uzorci i slučajevi se riješili.”, zaključila je Fazlić.

Prošlo je više od 20 godina otkako su na području BiH učinjeni zločini, mnogi su svjedoci umrli, stoga je i relevantnih informacija o masovnih grobnica sve manje. Do velikog broja informacija o potencijalnim masovnim grobnicama uglavnom dolaze istražitelji koji svakodnevno razgovaraju sa ljudima na terenu i apeluju na otkrivanje grobnica.