Josipović: Komisije za već presuđene ratne zločine neće promijeniti prošlost

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bivši predsjednik Hrvatske i univerzitetski profesor prava Ivo Josipović izjavio je sinoć u Sarajevu da formiranje komisija za istraživanje već presuđenih ratnih zločina neće promijeniti prošlost, već samo mogu pokvariti budućnost.

Na predavanju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu o temi “Kaznena odgovornosti za ratne zločine”, Josipović je istakao da je vrlo važno govoriti o tome jer odmak od kulture nekažnjivosti prema kulturi koja traži i očekuje da svaki ratni zločinac bude kažnjen znači napredak čovječanstva.

Po njegovim riječima, nikakve komisije ne mogu promijeniti historiju jer postoje presude koje su takve kakve su i koje treba poštovati.

Josipović smatra da nije mudro nastojati negirati ono što je utvrđeno presudama i o čemu postoje historijski dokumenti.

Na pitanje novinara o trenutnim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Josipović je odgovorio da mu je žao što su ti odnosi osjetno lošiji nego što su bili, prenosi Fena.

– Ja sam na početku svog mandata rekao da je BiH naš najvažniji susjed jer nas vezuju duga granica, prijateljstvo, komplementarna ekonomija i kultura, što bi sve trebalo biti prednost a ne nedostatak. Nažalost, trenutno u obje zemlje imamo političke garniture koje teško nalaze zajednički jezik i samo se mogu nadati da će se to promijeniti – naveo je Josipović.